SPOR DVA HDZ-A

Inzko neće mijenjati hercegbosanski Ustav

12.01.2012 u 21:16

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko odbacio je u četvrtak mogućnost izmjena ustava Hercegbosanske županije (HBŽ) kako bi se tamo jednostavnije izabrala vlada što je tražilo jedanaest zastupnika budući je ovo jedina županija u kojoj vlast nije uspostavljena više od 15 mjeseci nakon izbora u BiH

Prema priopćenju iz OHR-a Inzko je istaknuo da 'neće biti promjena u postojećem ustavnopravnom okviru samo radi nadilaženja političkih nesuglasica koje mogu i trebaju biti riješene zajedničkim naporima odgovornih političkih stranaka'.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH takvo je stajalište prenio dužnosniku Demokratske narodne stranke iz Drvara Vlatku Zriliću tijekom današnjeg susreta u središtu OHR-a u Sarajevu.

Sugovornici su se složili da je neprihvatljivo i pogubno za građane da je petnaest mjeseci nakon izbora Hercegbosanska županija jedina u BiH koja nema vladu.

'Ovu situaciju moraju riješiti političke stranke zastupljene u županiji. Te stranke su dobile povjerenje građana i obvezne su pronaći rješenje za dobrobit građana', navodi se u priopćenju OHR-a.

Skupina od jedanaest zastupnika u županijskoj, Hercegbosanskoj skupštini sa sjedištem u Livnu potpisala je i u utorak uputila zahtjev Inzku da izmijeni županijski ustav kojim bi se omogućilo da se nova vlada izabere natpolovičnom, a ne dvotrećinskom većinom. Za odluku o formiranju vlade u HBŽ-u potrebna je dvotrećinska većina što znači 17 od ukupno 25 zastupnika budući se radi o jednoj od tri županije s posebnim režimom zbog mješovitog nacionalnog sastava.

Glavni prijepor je vezan uz sukobljavanja dva HDZ-a u BiH tko će biti mandatar za sastav nove županijske vlade. HDZ BiH, koji je pojedinačno izborni pobjednik, protivi se da to bude aktualni premijer i član HDZ-a 1990. Nediljko Rimac