PODIJELJENA ZEMLJA

Inzko inzistira na zadržavanju ovlasti u BiH

18.05.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ocijenio je kako je nužno da mu za obavljanje njegova mandata ostanu na raspolaganju široke ovlasti, koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanje zakona, iako u ovom trenutku međunarodna zajednica nije sklona poduzimanju takvih mjera

'Dok Dayton postoji, dok visoki predstavnik postoji, dok Ured visokog predstavnika (OHR) ima mandat, on mora imati mogućnost da svoj mandat ispuni', izjavio je Valentin Inzko kako ga u petak citira "Dnevni avaz". Kazao je kako je osobno spreman u svakom trenutku posegnuti za tzv. bonnskim ovlastima, no samo ukoliko za to ima potporu Vijeća za provedbu mira (PIC).

'U tom tijelu sada je raspoloženje takvo da, barem trenutačno, bonnske ovlasti ne treba koristiti', kazao je Inzko. Postojanju OHR-a, a posebice uporabi bonnskih ovlasti, izričito se protive vlasti Republike Srpske u čemu imaju otvorenu potporu Rusije.

Njihov je zahtjev da se OHR što prije zatvori, a da sva posrednička uloga pripadne Uredu posebnog predstavnika Europske unije (EUSR), koji nema mandat interventirati u zakonodavstvu niti smjenjivati izabrane dužnosnike. Inzko je kazao kako poštuje mišljenje koje izražava Rusija, no podsjetio je kako je ta država tek jedna od članica PIC-a a to tijelo odluke donosi većinom glasova.

Ocijenio je i kako će predsjednik RS Milorad Dodik morati promijeniti svoju retoriku kojom dovodi u pitanje opstanak i teritorijalni suverenitet i integritet BiH. Na takve Dodikove istupe je kao na zabrinjavajuću pojavu Inzko ukazao i u redovitom šestomjesečnom izvješću o stanju u BiH što ga je ovog tjedna podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

'Jasno je da ta njegova retorika ne može pridonijeti ne samo miru ili stabilizaciji u zemlji nego ne može pridonijeti ni napretku srpskog naroda', kazao je Inzko, sugerirajući kako će gospodarske teme morati postati prioritet za političare u BiH.