OKO 25.000 EURA MJESEČNO

Inzko ima plaću kao Barack Obama

03.04.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Iako je Valentin Inzko i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH, plaću prima samo kao šef OHR-a. Iznos Inzkove plaće je tajan, ali Dnevni Avaz piše da su njegova primanja na razini plaća povjerenika Europske komisije koje, prema najnovijim podacima, bez dodatnih naknada iznose 24.422 eura

SARAJEVO - Osnovne plaće povjerenika EU-a godišnje iznose oko 300.000 eura i približno su jednake osnovnoj plaći predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji zarađuje oko 400.000 dolara za jednu godinu.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika Oleg Milišić izjavio je da informacija o Inzkovoj plaći nije javne prirode. 'Plaća ovog, kao i svih ostalih visokih predstavnika, usklađena je na odgovarajućoj razini u Europskoj komisiji', rekao je Milišić.

Inzko, kao visoki i specijalni predstavnik, ima devet savjetnika koje delegiraju države članice. Njihov raspored dogovoren je u EU i neki od njih uposleni su i u OHR-u i Uredu specijalnog predstavnika EU-a.

Finska ima mjesto šefa Političkog odjela, Slovačka šefa kabineta, Nizozemska šefa Odjela za međunarodnu zajednicu, Francuska dva politička savjetnika. Švedska i Danska imaju po jednog vojnopolitičkog savjetnika, a Mađarska i Njemačka po još jednog političkog savjetnika za odnose s EU.

Sarajevski dnevnik navodi da se više od polovine od ukupno 3,2 milijuna eura proračuna visokog predstavnika u BiH troši na plaće i naknade zaposlenima.

Ured visokog predstavnika u Sarajevu ima 37 zaposlenih.

Plaća šefa Financijskog odjela je 7.375 eura, dok se plaće većine ostalih zaposlenih koji nisu iz BiH kreću od 4.000 do 4.950 eura. Stranci imaju pravo i na plaćeni odlazak kućama dvaput godišnje.

Državljani BiH koji su zaposleni u uredu visokog predstavnika imaju znatno niža primanja. Među njima, najvišu plaću ima pravni savjetnik, 2.796 eura, dok niži službenici primaju 1.874 eura. Pripravnici u uredu visokog predstavnika dobivaju 800 eura mjesečno.