NEIMENOVANI IZVORI

'Inzko će spriječiti referendum u Republici Srpskoj'

22.04.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Referenduma o čijem je raspisivanju odlučio parlament entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini neće biti a ukoliko to bude potrebno takav čin će svojom intervencijom spriječiti visoki predstavnik Valentin Inzko, objavio je u petak sarajevski 'Dnevni avaz' pozivajući se na neimenovanog međunarodnog dužnosnika

Kako prenosi list, neimenovani dužnosnik akreditiran u BiH rekao je da je unutar Vijeća za provedbu mira (PIC) - tijela zaduženog za nadziranje provedbe Daytonskog sporazuma koje čine najutjecajnije zapadne zemlje, Rusija, Japan i Turska - prevladalo stajalište da se ne smije dopustiti provedba referenduma u RS.

'Vlasti RS imaju dvije mogućnosti. Ili će same poništiti odluku o referendumu ili će visoki predstavnik posegnuti za tzv. Bonskim ovlastima i to učiniti umjesto njih', prenio je 'Avaz' riječi tog dužnosnika.

Parlament RS je ranije ovog mjeseca na prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika odlučio raspisati referendum na kojemu bi se građani izjašnjavali o tome 'podupiru li nametnute odluke visokog predstavnika a posebno onu o Sudu i Tužiteljstvu BiH'.

Obrazloženo je to tvrdnjom kako državni sud i tužiteljstvo koji procesuiraju najteže slučajeve ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije nisu predviđeni Daytonskim sporazumom te stoga nisu ni zakonita tijela.

U međunarodnoj je zajednici prevladala ocjena kako je zapravo referendum pravo kršenje Daytonskog sporazuma. 'To jednostavo mora biti poništeno', izjavio je 'Avazov' izvor.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso također je upozorila kako se ne smije dopustiti da vlasti RS dovode u pitanje funkcioniranje pravosudnih tijela na državnoj razini.

Kreso je ocijenila kako bi toleriranje referenduma bilo opasno i po sva druga tijela vlasti na državnoj razini. 'Danas sud a sutra neka druga institucija čijim radom pojedini političari nisu zadovoljni', kazala je Kreso.

Vršitelj dužnosti voditelja delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi od najviših je dužnosnika RS u ime Unije zatražio da odustanu od provedbe referenduma no Milorad Dodik i predsjednik entitetske vlade Aleksandar Džombić to su odbili tvrdeći kako je riječ o demokratskom pravu na izražavanje stajališta građana.

Ukoliko odluka o referendumu ne bi bila poništena on bi mogao biti održan u lipnju.