VOJKO OBERSNEL OBJAŠNJAVA

'Investitore koči država, a ne lokalna zajednica'

15.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

'Ne možemo očekivati ubrzanje realizacije različitih investicija bez brze i efikasne državne uprave, efikasnog sudstava i skraćivanja postupka izmjene prostorno-planske dokumentacije', smatra predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Vojko Obersnel drži da su poruke koje su gradonačelnici nekoliko američkih gradova na nedavno održanom Brown forumu u Opatiji uputili hrvatskim kolegama, da valja biti više angažiran i kreativan kako bi se privuklo investitore u njihov kraj te da ne čekaju državu da riješi njihove probleme, već da sami uzmu stvar u svoje ruke, upućene na krivu adresu.

'Teza da su lokalne samouprave krive za sporo realiziranje stranih investicija je apsolutno netočna i predstavlja još jedan spin koji se javlja u različitim sredinama', rekao je za tportal Obersnel, koji je na Brown forumu pred dvjestotinjak ljudi iz Hrvatske, regije i SAD-a izjavio da se redovito susreće s gradonačelnicima hrvatskih gradova te da nitko od njih nije protiv novih ulaganja.

'U većini slučajeva, lokalne samouprave su itekako zainteresirane za investicije i uglavnom kroz svoje prostorno-planske dokumente imaju predviđene lokacije za njihovu realizaciju', komentira Obersnel, predsjednik Udruge gradova, i naglašava da su sve barijere koje priječe investitore u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave.

Prema njegovim riječima, to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neusklađenost katastra i gruntovnice te dugotrajni postupci izvlaštenja. 'Potencijalni problem predstavlja i potreba izmjene prostorno-planske dokumentacije, koja je dugotrajna i komplicirana, a propisana je postojećim Zakonom o prostornom planiranju i građenju', objašnjava Obersnel.

Čak je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na Forumu u Opatiji rekla američkom senatoru hrvatskog podrijetla Marku Begichu, koji je bio gradonačelnik
Anchragea, najvećeg grada na Aljasci, i koji drži da gradonačelnici američkih i hrvatskih gradova imaju iste probleme, da bi 'pao u nesvijest kad bi znao koliko investitori u Hrvatskoj imaju prepreka da dobiju potrebne dozvole'.

Gradonačelnik Obersnel ne krije da apsolutno razumije probleme investitora s kojima se susreću, a jedan od preduvjeta da se općine i gradovi otvore investitorima, on vidi u izmjeni Zakona, što je njegova Udruga i predložila Vladi.

'Bez brze i efikasne, prije svega državne uprave, efikasnog sudstva i skraćivanja postupka izmjene prostorno-planske dokumentacije, ne možemo ni očekivati ubrzanje realizacije različitih investicija. Udruga gradova je pokrenula postupak izmjene Zakona o prostornom planiranju i građenju te obavijestila Vladu Republike Hrvatske koje su glavne smetnje bržoj realizaciji investicija', zaključuje, u nadi da će se to, za dobrobit države, ubrzo i dogoditi.