KRZNENI KRIŽARI

Invazija milijun rakuna na Njemačku!

07.08.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Njemački mediji javljaju da se ovog ljeta dogodila invazija rakuna na Njemačku. Više od milijun tih životinja se pojavilo i na ulicama velikih gradova, a zoolozi najavljuju da su male šanse da će rakuni nestati

Njemačka drhti pred Procyon lotorom! Tako glasi latinski naziv za poznate sjevernoameričke čupavce rakune koji su se ovog ljeta u broju većem od milijuna raširili Njemačkom. Rakuni mogu doseći težinu i od 10 kilograma, a poznati su kao inteligentne i lukave životinje u američkim i indijanskim legendama, otprilike kako se u Europi gleda na prepredene lisice. Iako Europa nije njihovo prirodno stanište, čini se da su se odlično adaptirali i impresivno razmnožili.

Kako piše Der Spiegel, rakuni su u Njemačku uvezeni 1920. godine, ali kao ljubimci ili dobar izvor krzna za odjeću, koje se uzgajalo u kavezima. U prirodu su prvi put pušteni 1934, i to točno 12. travnja, kada su u Pruskoj u divljinu puštena dva para rakuna s ciljem 'obogaćivanja faune', kako su to tada objasnile službe za lov koje su se odlučile na taj potez.

Od dva para je u osam desetljeća nastalo milijun rakuna koji su se ovog ljeta iz divljine masovno uputili u predgrađa i gradove u potrazi za hranom. Paniku od 'nacističkih rakuna' (pozivajući se na glasine da je njihovo puštanje u divljinu naredio osobno Herman Goering!) još je 2007. počeo širiti britanski tabloid The Sun, objavivši tekst u kojem upozorava da su 'rakuni već s druge strane kanala, osvojivši u međuvremenu Francusku, Belgiju, Nizozemsku i Dansku u svojem krznenom blizkriegu, baš kao nekoć nacisti'.

Ovog ljeta su rakune zatekli, primjerice, u policijskoj postaji u Dresdenu, a neki su za svoj brlog izabrali i zgradu suda u Leipzigu! Biolozi objašnjavaju da su se rakuni raširili u potrazi za novim staništem i hranom te da su neki čak prešli i Alpe u potrazi za kvalitetnijim kantama smeća koje su im omiljeni izvor hrane.

U međuvremenu se dogodilo i nekoliko napada na ljude pa ne čudi da je započeo i rat za istrebljenje rakuna te se procjenjuje da ih je prošle godine ubijeno više od 60 tisuća! Najviše rakuna je zamijećeno u Kasselu pa je pitanje odnosa prema tim krznenim životinjama postala i tema lokalne politike. Aktivisti za prava životinja su zgroženi ubijanjem rakuna, iako oni nisu autohtona vrsta u Europi, dok lovci najavljuju masovni genocid te ih optužuju da ubijaju fazane i remete životinjske odnose u Njemačkoj.

U svakom slučaju, njemački biolozi kažu da se mora naučiti živjeti s rakunima koji su vrlo otporna vrsta i sigurno neće nestati iz Njemačke.