uvođenje cenzusa

Osobe s invaliditetom nezadovoljne izmjenama zakona i traže sastanak s Plenkovićem

02.12.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Pokret osoba s invaliditetom kojeg čini 13 saveza udruga osoba s invaliditetom, u četvrtak je izrazio nezadovoljstvo najavljenim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi i uvođenjem dohodovnog cenzusa za osobnu invalidninu te je zatražio sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem

Pokret je posebno nezadovoljan uvođenjem dohodovnog cenzusa za osobnu invalidninu te najavljuje otvoreni otpor najavljenoj reformi.

"Naime, novi Zakon o socijalnoj skrbi oduzeo bi prava na osobnu invalidninu osobama s invaliditetom četvrtog/najtežeg stupnja težine oštećenja čija primanja iznose više od 4.000,00 kuna", priopćeno je

Pokret u koji je uključeno 13 saveza osoba s invaliditetom traži sastanak s premijerom jer nisu uspjeli uspostavili dijalog s Ministarstvom socijalne politike. Tvrde da resorno ministarstvo ne pokazuje interes za konstruktivne kritike stručne javnosti, pružatelja usluga i samih osoba s invaliditetom.

Kako smatraju, uvođenjem cenzusa za invalidninu izravno se diskriminira zaposlene osobe s invaliditetom, demotivira ih se za obrazovanje, pridonosi izolaciji i marginalizaciji, što posljedično rezultira daljnjim porastom siromaštva osoba s invaliditetom, poručuje Pokret.

Navode i da se resorno Ministarstvo oglušilo na sve njihove pokušaje uspostave dijaloga, na sve njihove prijedloge i molbe za zaustavljanjem pogrešnih koraka kojima bi se učinila nepravda osobama s najtežom vrstom invaliditeta".

Prijedloge su, kažu, resornom ministru Josipu Aladroviću dostavili još 26. listopada 2021., no odgovor još uvijek nisu dobili, kao što nisu zaprimili ni odgovore na komentare i prijedloge koje su uputili kroz e-savjetovanje na nacrt novog zakona.

Pokret je nezadovoljan i drugim predloženim rješenjima. Tvrde da nema značajnijih pozitivnih pomaka ni za djecu s teškoćama u razvoju osim pojedinih kozmetičkih mjera na što su upozorila brojna stručna društva.

"Na žalost, resorno ministarstvo više se, čini se, pouzda u mišljenja određenih stručnjaka u resoru na koje ovakve odredbe neće imati nikakve posljedice, osim možda više ovlasti i bolje pozicije", zaključuje Pokreta osoba s invaliditetom.

Pokret osoba s invaliditetom RH čini 13 saveza: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski savez slijepih, Savez društava distrofičara Hrvatske, Hrvatski savez udruga invalida rada, Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Savez civilnih invalida rata Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Savez udruga za autizam Hrvatske, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba "Dodir" i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize.