RATNI ZLOČIN

Intervencijom BiH Interpol suspendirao tjeralice iz Srbije

03.06.2009 u 18:44

Bionic
Reading

Tjeralice što ih je je srbijanska policija raspisala za trinaest državljana Bosne i Hercegovine koje sumnjiči za navodne ratne zločine nad pripadnicima bivše jugoslavenske vojske (JNA) Interpol za sada neće proslijediti svojim članicama, izjavio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović

'Te difuzne tjeralice praktično su stavljene izvan snage', kazao je Sadović novinarima po povratku iz Lyona gdje je o ovom problemu raspravljalo s dužnosnicima Interpola. Srbijansko posebno tužiteljstvo za ratne zločine traži trinaest državljana BiH, uključujući ratne članove predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića zbog istrage o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992. kada je ubijeno i ranjeno više pripadnika bivše jugo-vojske.

Tjeralice su iz Beograda proslijeđene Interpolu uz očekivanje kako će slijediti raspisivanje međunarodnog naloga za uhićenje ovih osumnjičenika. Ministar Sadović objasnio je kako je o cijelom slučaju razgovarao s glavnim tajnikom Interpola Ronaldom Nobleom te ga je izvijestio da su tjeralice rezultat političkih a ne pravnih odluka.

Sadović je istaknuo kako je nedvojbeno da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) slučaj 'Doborovoljačka ulica' prepustio pravosuđu BiH te stoga nije bilo osnova da se time bave vlasti u Srbiji. Interpol je, po njegovim riječima, odlučio ne raspisivati tzv. crvene tjeralice po zahtjevu iz Beograda dok se ne riješi pravni spor o ovom pitanju no Sadović je ipak neizravno sugerirao osumnjičenima da se za sada suzdrže od putovanja u inozemstvo kako ne bi ipak riskirali uhićenje po zahtjevu iz Srbije.