REPOVI RATA

Interpol ukinuo srbijanske tjeralice za vodstvom BiH

03.07.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Glavno tajništvo Interpola donijelo je odluku kojom su 'crvene potjernice' Beograda protiv državljana Bosne i Hercegovine u slučaju 'Dobrovoljačka ulica' definitivno obustavljene, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH

'Ovo je velika diplomatska pobjeda ministra sigurnosti Tarika Sadovića, jer su usvojeni njegovi pravni argumenti koje je iznio tokom nedavne posjete Glavnom tajništvu Interpola u Lyonu', izjavila je glasnogovornica ministarstva sigurnosti u Sarajevu Milada Dreca

Dreca je u izjavi agenciji Fena objasnila da na taj način informacije o traženim osobama i njihovim suučesnicima neće biti registrirane u Interpolovim bazama podataka.

U Ministarstvu sigurnosti BiH navode da je Glavno tajništvo pred Izvršno vijeće Interpola iznijelo glavno pitanje zahtjeva koje dostavljaju zemlje članice za uhićenje osoba koje nisu njihovi državljani zbog ratnih zločina. Tako je Izvršno vijeće Interpola odobrio privremenu proceduru koju je predložilo Glavno tajništvo.

Prema ovoj proceduri, Glavno tajništvo će nastaviti primati zahtjeve za objavljivanje 'crvenih potjernica' za ratne zločine, i to u slučajevima kada su ti zahtjevi dostavljeni od međunarodnog suda, kao što je Haški sud, zatim protiv državljana zemlje koja je podnijela zahtjev, kao i protiv državljana drugih zemalja, ako zemlja čiji je osoba državljanin ne uloži prosvjed.

Kako su naveli u Ministarstvu sigurnosti BiH, ova nova privremena procedura će se primjenjivati samo na nove zahtjeve, a ne na važeće 'crvene potjernice', koje su već objavljene i registrirane u bazama podataka Interpola.

Crvene potjernice', čije je objavljivanje tražio Beograd, u ovom slučaju neće biti objavljene i informacije o traženim licima i njihovim suučesnicima neće biti registrirane u bazama podataka Interpola.

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne potjernice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, između ostalih i za bivšim članovima ratnog predsjedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem