PREPORUKA ČLANICAMA

Interpol: Stanje najviše pripravnosti zbog moguće odmazde

02.05.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Međunarodna policijska organizacija Interpol pozvala je svoje članice da povećaju mjere sigurnosti i upozorila da smrt čelnika Al Kaide može rezultirati odmazdom i osvetničkim napadima diljem svijeta

Glavni tajnik Interpola Ronald K. Noble poručio je da je ta organizacija, sa sjedištem u Francuskoj, koja surađuje s nacionalnim policijama 188 država članica, na najvišem stupnju pripravnosti zbog mogućih osvetničkih napada u slučaju da 'Al Kaida pokuša dokazati da još uvijek postoji'.

Zbog straha od nasilnih reakcija na smrt 'mučenika' Bin Ladena, Interpol je preporučio maksimalan oprez i najviše stanje pripravnosti za svih 188 članica.

'Najtraženijeg međunarodnog terorista na svijetu više nema', kazao je Noble, dodajući da smrt Bin Ladena ne predstavlja smanjenje opasnosti od Al Kaide i onih koje ta organizacija inspirira.

Navodi i da će ta mržnja nastaviti 'proizvoditi terorističke napade u svijetu'.

'Moramo ostati ujedinjeni i usredotočeni na suradnju i borbu koju smo započeli, ne samo protiv svjetske prijetnje, nego i svake vrste terorizma', zaključio je.

I koordinator za protuterorističku borbu pri EU-u Gilles de Kerchove, u ponedjeljak je ocijenio kako, nakon smrti Osame bin Ladena treba ostati na oprezu, jer će još izvjesno vrijeme vjerojatno nastaviti inspirirati teroriste.

Američki State Department rano u ponedjeljak upozorio je američke državljane u inozemstvu na 'povećan potencijal za antiameričko nasilje' nakon ubojstva Bin Ladena.

S obzirom na nesigurnost i zapaljivost situacije, Amerikanci se snažno upozoravaju da ograniče kretanje izvan svojih hotela i kuća, te izbjegavaju masovna okupljanja i prosvjede.

Američka veleposlanstva ostaju otvorena, ali je i otvorena mogućnost njihova privremena zatvaranja ili prekida usluga.

Na opasnosti od posljedica ubosjtva Osame bin Ladena britanske državaljane upozorio je pak matični Foreign Office.

CNN