SLUČAJ HYPO BANKE?

Interpol Sanadera tražio i zbog 'prekograničnog kriminala'

10.12.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Za bivšim HDZ-ovim premijerom Ivom Sanaderom Interpol je, kao i hrvatski MUP, raspisao tjeralicu. Najveća razlika između Interpolove i MUP-ove tjeralice je ta što ga je Interpol tražio i zbog 'prekograničnog kriminala'

Protiv Ive Sanadera USKOK je pokrenuo istragu, a istražni sudac nakon skidanja imuniteta odredio zatražen istražni zatvor u slučaju Fimi medije. Osumnjičen je i za aferu Dioki/HEP, a sve druge afere poput afere Hypo, HAC i Ina još uvijek su samo na razini medijskih spekulacija.

Ipak, na Interpolovoj tjeralici Sanadera se traži i zbog prekograničnog kriminala, što može značiti da postoje i dokazi protiv Sanadera i u slučaju pogodovanja austrijskoj Hypo banci. Službenih informacija o tome nema, ali tjeralice MUP-a i Interpola bitno se razlikuju samo u toj odredbi.

Na tjeralici koju je izdao USKOK na stranicama MUP-a, naznačeno je 'samo' da se Sanader traži zbog 'udruživanja radi počinjenja kaznenog djela' te zbog 'zlouporabe položaja i ovlasti', dok na Interpolovoj piše da se traži zbog prijevare, organiziranog kriminala i prekograničnog kriminala.