POHVALE HRVATSKOJ POLICIJI

Interpol kritizirao medije zbog slučaja Lapthorne

24.02.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Glavni tajnik Interpola Ronald Kenneth Noble treći put je gostovao u Hrvatskoj te je na konferenciji za novinare u utorak u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u Zagrebu gdje su ga ugostili ministar policije Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber pohvalio rad naše policije i kritizirao novinare rekavši im kako izgleda da se ovdje sve vrti oko slučaja Lapthorne

Dokumentarac koji je australska televizijska kuća Channel 7 snimila o slučaju Laphtorne nazvao je fikcijom. 'To je nesretan događaj po svemu kako ga mi shvaćamo i prema onome što je dosad ustanovljeno. Nekad ljudi misle da znaju što se dogodilo, a stvarno ne znaju o čemu je riječ', rekao je Noble i zapitao zašto nitko u Hrvatskoj ne priča o tome kako je policija za deset dana uspješno riješila slučaj Pukanić ili DNK analizom slučaj Hodak, uz milijunske pretrage Interpolovih baza podataka. 'Cilj mog posjeta je da svijet sazna za inovativne tehnike koje hrvatska policija uvodi u svom djelovanju', rekao je glavni tajnik InterpolaRonald Noble.

Ravnatelj hrvatske policije Vladimir Faber je najnovije pisanje medija, da policajci s fotorobota, koje je istražujući smrt Britt Lapthorne objavila australska postaja Chanell 7, nisu oni čiji identitet posljednjih tjedana objavljuju hrvatski mediji, nazvao senzacionalizmom ni na čemu utemeljenom. 'Činjenica je da je PU Dubrovačko-neretvanska napravila propust kada pet dana nakon nestanka nije tražila Britt i zbog toga je načelnik smijenjen, ali isto tako zbog neprofesionalnosti odgovornost snose i mediji, koji šire informacije na koje mi gledamo kao na bizaran trač. Svojim pisanjem nanose štetu Dubrovniku, turizmu, policiji i medijima. Očekujem ispriku Večernjeg lista', rekao je Faber.

Glavni tajnik Interpola je potvrdio da se još uvijek traga za dvije osobe po zahtjevu hrvatske policije kako bi s njima obavili razgovor vezan uz slučaj Lapthorne. 'Baš jutros smo obavili razgovor s jednom osobom, koja ništa nije znala o smrti nesretne Australke', rekao je Noble.

Što se tiče slučaja Hodak, Faber je istaknuo da je policija složila mozaik slučaja, iako ne može potvrditi da je DNK na čahurama Šlogarov, jer je to još uvijek predmet istrage. 'Bez obzira na napise u medijima koji su sumnjali u ishod istrage sustavnim pristupom pomoću samo dviju čahura došli smo do počinitelja', rekao je Faber.

On je zadovoljan suradnjom s policijama u regiji, a još bolja suradnja pomogla bi u uhićenju bjegunaca traženih zbog sudjelovanja u atentatu na Ivu Pukanića koji se nalaze u Srbiji i Republici Srpskoj.