LAGUMDŽIJA U BRUXELLESU

'Integracije su instrument za transformaciju BiH'

16.04.2012 u 19:07

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da euroatlantske integracije vidi samo kao instrument transformacije društva, a ne kao cilj sam po sebi

Govoreći na tribini u organizaciji bruxelleskog 'think-tanka' Centar za europsku politiku, Lagumdžija je istaknuo da su tri glavna vanjskopolitička prioriteta njegove zemlje integracija u EU, NATO te regionalna suradnja sa susjedima.

'Euroatlantske integracije za nas su važne kao instrument za preobrazbu društva i države, kako bi BiH postala funkcionalna država', rekao je Lagumdzija, dodajući da će članstvo u EU-u i NATO-u potom uslijediti kao posljedica te transformacije.

Članstvo u NATO-u je bliže, jer je tu riječ o više političkom, a manje tehničkom procesu. 'Za članstvo u NATO-u postoje političke prečice, dok za EU to nije slučaj', rekao je Lagumdžija. Dodao da bi bilo zgodno 2014. godine, na 100. obljetnicu izbijanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu, podići zastavu NATO-a.


Govoreći o posljedicama skorog ulaska Hrvatske u EU, Lagumdžija je rekao da BiH treba osigurati najmanje tri međunarodna granična prijelaza preko kojih ce moći prelaziti sve vrste robe.

Lagumdžija je odbacio 'teorije urote' po kojima pojačani angažman Turske u BiH znači obnovu starih carstava i pomoć samo jednom narodu u BiH.

'Do sada smo imali već dva Visoka predstavnika međunarodne zajednice iz Austrije, većina naših banaka je u austrijskim rukama, a nitko ne govori o obnovi Austro- Ugarske', dodao je Lagumdžija.