nakon niza poraza

Institut za rat: Rusi mijenjaju taktiku na bojištu u Ukrajini

30.11.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Institut za ratne studije /ISW) objavio je novu analizu u kojoj se navodi da Rusi mijenjaju taktiku na bojištu u Ukrajini

Malo je pomaka na bojištu. Ruske snage su 29. studenoga ostvarile marginalne uspjehe oko Bahmuta, no malo je vjerojatno da napreduju onako kako su to tvrdili ruski izvori.

ISW se poziva i na izvještaj britanskog ministarstva obrane, a koje je u utorak objavilo da su se ruske snage prestale raspoređivati u ​​bojne taktičke skupine (BTG) u posljednja tri mjeseca. Britanci navode da ta taktika nije donijela uspjeh na ratištu. I ISW podsjeća da su početkom travnja procijenili da su ruski BTG-ovi degradirani u raznim neuspjelim ruskim ofenzivama, uključujući napade na Kijev, Mariupolj, Sjeverodoneck i Lisičansk, a kasniji napori da se ti BTG-ovi rekonstruiraju kako bi se obnovila njihova borbena moć su propali.

Ruske snage od tada su pretvorile svoju preostalu borbenu moć i novo osoblje, uključujući novomobilizirane, u loše obučene, opremljene i organizirane ad hoc strukture s niskim moralom i disciplinom. Struktura BTG-ova i način na koji ih je ruska vojska formirala razbijanjem doktrinarnih bojni, pukovnija i brigada vjerojatno su lišili Ruse mogućnosti da se vrate doktrinarnim organizacijama, kao što je ISW prethodno procijenio, tako da se sada moraju osloniti na ad hoc strukture s mobiliziranim osobljem.

Ruske snage nastavljaju se boriti sa zastarjelom opremom i nedostatnim brojem vojnika usred službenih akcija koje ukazuju na vjerojatni drugi val mobilizacije. Neovisna istraga otkrila je da je Rusija možda prevezla tisuće ukrajinskih zatvorenika iz kaznenih kolonija u okupiranoj Ukrajini u Rusiju nakon povlačenja sa zapadne obale Hersonske oblasti.

  • +9
Ruski vojnici u Hersonskoj oblasti Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia