VLADA NAJAVLJUJE AKCIJU

'Institucije trebaju pomoći Momiru Dropcu!'

22.03.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Čini se da se teškim socijalnim problemima s kojima se suočava Momir Drobac, prisilno iseljen iz stana koji je kasnije pripao premijerki Jadranki Kosor, bliži kraj. Ako je suditi prema izjavi glasnogovornika Banskih dvora Zlatka Mehuna, državne institucije konačno bi se mogle pobrinuti za čovjeka koji sedam godina živi bez ikakvih primanja, bez struje i grijanja

Pitali smo glasnogovornika Zlatka Mehuna hoće li Vlada poduzeti išta da se poboljša socijalna situacija Momira Dropca, uz napomenu kako nam je jasno da gospodin Drobac nije službeno zatražio pomoć institucija, ali i da je očito da je njegov intervju za HTV bio očajnički vapaj za pomoć.

'Na slučaj Drobac trebaju reagirati nadležne državne službe, centri za socijalnu skrb, kao i u svim sličnim slučajevima, nadležne institucije trebaju pružiti pomoć', naglasio je Mehun.

Od nadležnog ministarstva čekamo odgovor na pitanje jesu li nešto već poduzeli, odnosno što će se poduzeti da Drobac više ne bi bio bez ikakvih primanja, bez struje i grijanja, da bi konačno imao uvjete života dostojne čovjeka.

Premda pojedinci koji se suoče s teškim socijalnim problemima obično sami traže pomoć države, nerijetko institucije reagiraju tek kada njihove mučne životne priče dospiju u javnost.

Momir Drobac za HTV
Stanković: Bio bih oduševljen da Momiru pomognu

Urednik i voditelj emisije 'Nedjeljom u dva', u kojoj je reemitiran Dropčev intervju HTV-u od prošlog petka, Aleksandar Stanković rekao je za tportal da je isticanje Dropčevog slučaja, odnosno slučaja stana premijerke Jadranke Kosor imalo za cilj da se nesretnom čovjeku pomogne.

'U petak je prikazan prilog o Momiru Dropcu i bio sam njime potresen te bih o tom slučaju doista razgovarao s bilo kojim gostom. Bio bih doista iskreno oduševljen da je, poslije svega, premijerka Kosor poručila da će učiniti sve da se gospodinu Dropcu pomogne', rekao nam je jutros Stanković kad smo ga pitali za komentar tužbe premijerke Kosor protiv njega i HTV-a. Ostaje nam vidjeti jesu li Stanković i HTV doista uspjeli potaknuti državne institucije na djelovanje.

Pusić: Treba raščistiti sve Drobce

Na akciju je pozvala i HNS-ovka Vesna Pusić. 'Treba raščistiti sve s čovjekom koji je očito u teškoj situaciji. Treba mu pomoći', poručila je Pusić, koja kaže da premijerka Kosor zbog toga što se moglo čuti u emisiji 'Nedjeljom u dva' ne bi trebala podizati tužbu.

'U Ministarstvu obrane događale su se takve stvari. Treba vidjeti što je u ovom slučaju, ali i početi istraživati sve druge takve', kaže Pusić

Na pitanje tportala kako komentira igrokaz koji su izveli Aleksandar Stanković i Drago Pilsel, Pusić je rekla: 'Nisam mogla vjerovati. To je preblesavo. Ako se negdje može podignuti tužba, to je ministarstvo blesavoće.'

Obitelj Drobac spomenuo je i šef Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. 'Poznato je da je bilo takvih slučajeva kršenja ljudskih prava. U emisiji se radilo o tragediji obitelji Drobac koju ja ne bih povezivao sa slučajem premijerke', mišljenje je Duke, koji je dodao da nije baš siguran postoje li osnove za Kosoričinu tužbu.