ZAPELI U MREŽI

Inspektori u krivolovu uhvatili više od 170 ribara

10.09.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Ovoga ljeta i ribarske inspekcije povećale učinkovitost. Od 648 kontrola, podneseno je 168 optužnih prijedloga iz područja gospodarskog ribolova te osam zbog prekršaja u malom ribolovu

Od lipnja do rujna ribarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja obavili su 648 kontrola na Jadranu. Od toga su 393 kontrole i 168 optužnih prijedloga bili iz područja gospodarskog (profesionalnog ribolova), 86 kontrola i osam optužnih prijedloga u malom ribolovu, 124 kontrole u sportskom ribolovu i 45 kontrola u rekreacijskom ribolovu, doznaje Vjesnik

Najčešći prekršaji uočeni na moru u gospodarskom ribolovu su lov u zabranjenom području (unutar milje od obale), u zabranjeno vrijeme (zabrana korištenja alata), nenamjenski lov (primjerice, plivarica ciplarica za lov gofa ili palamida, migavica i šabakun za lov pridnenih riba) i lov nedorasle ribe. Uočeno je kršenje zakona i u nedostavljanju očevidnika ulova i izvješća.

Kod malog ribolova prekršaji su češći kod lova s većim brojem mreža od dopuštenog, zatim kod lova nedopuštenim alatima, a često riba iz malog ribolova odlazi u prodaju, što je zabranjeno. Kod sportskih ribolovaca i rekreativaca najčešće se zakon kršio u pogledu neimanja dozvole za tekuću godinu te u korištenju boca i puške.

Naime, korištenje boca u podvodnom ribolovu zabranjeno je, a podvodnom puškom smiju loviti samo sportski ribolovci, dok rekreativci zato smiju loviti vršama za razliku od sportaša.

U Hrvatskoj službeno postoje četiri vrste ribolova - gospodarski, mali, sportski i rekreacijski. Dozvola za sportski ribolov omogućava korištenje udičarskog ribolovnog alata - tunja, povraz i povlačni povraz ili panula, svaki do dva komada s najviše po tri udice, zatim podvodnih pušaka, a mogu se koristiti dvije, s godišnjom dozvolom još se može koristiti stajaći pridneni parangal, jedan ili više njih s ukupno 100 udica te povraz s kukom za lov glavonožaca, do dva komada.

Koriste se i osti - uz uporabu umjetne rasvjete ili bez nje, najviše dva komada te trapula za lov velikog crva. S dozvolom za gospodarski ribolov ribari smiju rabiti isključivo alate koji su im upisani u povlasticu. Stručnjaci kažu da se u našem morskom ribarstvu koristi više od 50 vrsta alata.