ZBOG DEVASTACIJE SECESIJSKE VILE

Inspektori sutra posjećuju Keruma i njegovu nesuđenu konobu Pršut

22.10.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Građevinski inspektori ovog će tjedna, prema informacijama tportala već u srijedu, izaći na teren i utvrditi je li Željko Kerum doista devastirao secesijsku palaču Antičević u Bihaćkoj ulici, u samom središtu Splita. Njih su, kao i policiju, pozvali konzervatori koji su utvrdili prekršaje i izdali zabranu radova, a koju Kerum ne poštuje

Vila Antičević s pripadajućim dvorištem zaštićeni je spomenik kulture, no prema svjedočenju susjeda, Željko Kerum je na njenoj fasadi proširio podrumski prozor, skinuo kamenu gredu i ondje napravio novi ulaz u podrum, čime je navodno narušio statiku cijele zgrade u kojoj je navodno i probio betonsku ploču između podruma i prizemlja. Pored toga, u zapuštenom dvorištu, koje bi formalno trebalo biti botanički vrt, on je zasadio kupus, rašćiku i salatu - kako je sam priznao, iz inata zbog prozivki.

O ovom slučaju ekstenzivno je pisala Slobodna Dalmacija, protiv koje je Kerum najavio tužbu, dok je novinara Nove TV koji mu se u ponedjeljak obratio grubo izvrijeđao i ispratio psovkama.

U samoj zgradi Kerum je preuredio podrumsku i prizemnu etažu, koje se protežu na ukupno 240 četvornih metara. Gornje etaže u vlasništvu su bivšeg saborskog zastupnika HNS-a i direktora Hrvatskih voda Jakše Marasovića te njegova brata Ivice.

'Nemam nikakve veze s njegovim radovima, osim što je očito dijelom radio na zajedničkom vlasništvu', kazao je Jakša Marasović za tportal.

Njegova obitelj kupila je polovicu vile od prvog vlasnika još 1947. godine, a Kerum je svoju polovicu kupio od nasljednika više od pola stoljeća kasnije.

Premda bivši gradonačelnik provodi dane na ovoj lokaciji i nadzire radove, a često u njima i sudjeluje te je čak dao videointervju novinaru Dalmatinskog portala, bivši splitski gradonačelnik u formalnom smislu s njom nema ništa: vlasnik je, naime, tvrtka Pleon njegova nećaka Igora Sapunara. Na njega je registriran i velik dio preostale imovine nekadašnjeg Kerumova poslovnog carstva, koje je završilo u stečaju, te nekretnine i tvrtke koje Kerum u javnosti naziva svojima.

Sapunarova supruga Ana pak nedavno je imenovana pročelnicom za urbanizam u splitskoj gradskoj upravi.

Usprkos tvrdnjama o bespravnim radovima, rješenju konzervatora i sutrašnjem posjetu građevinskih inspektora, Kerum privodi kraju preuređenje vile Antičević, tvrdeći da je zadržao stare pločice, parkete i vrata jer 'voli starinu'. U objektu planira otvoriti konobu koju je već nazvao Pršut, a ako se susjedi Marasovići ne slože, vjerojatno će iznajmljivati sobe.

S Kerumom u secesijskoj vili Antičević Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal