OBRT U STANU

Inspektori pušače mogu loviti i po kućama

17.06.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Ako vlasnik obrta koji je prijavljen na njegovoj kućnoj adresi zapali cigaretu u svom dnevnom boravku, prema zakonu o zabrani pušenja, inspektori bi mu mogli naplatiti visoku kaznu

'Susjed, u vašem dnevnom boravku pušenje je zabranjeno. Ja vas neću prijaviti, ali dolazi nam pojačanje iz Slavonije, oni će napisati kaznu da boli glava', upozorio je prije nekoliko dana jedan od inspektora iz Dalmacije svog susjeda, obrtnika koji iznajmljuje sobe i apartmane, piše Večernji list.

Iznajmljivač, koji je želio ostati anoniman, u svom dnevnom boravku prima turiste, upisuje ih u knjigu gostiju, pa taj prostor zakon prepoznaje kao – radno mjesto. 'Privatni iznajmljivač apartmana – obrtnik koji ima prijavljen obrt na adresi svoga stanovanja – podliježe odredbama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda za onaj prostor u kojem obavlja djelatnost', stoji u obrazloženju Ministarstva koje potpisuje glasnogovornica Zora Lažeta.

Da sve ne bi bilo crno, zakon omogućava iznajmljivaču apartmana da u svom poroku uživa u svim ostalim prostorijama svog doma, pod uvjetom da one ne služe za turističku djelatnost. U sličnoj su, prilično nebuloznoj, situaciji i svi ostali radnici koji rade kod kuće. Tako, primjerice, novinarka koja živi u jednosobnom stanu bez balkona pušiti može samo u kupaonici ili na stubištu.

Zakon određuje zabranu pušenja u radnim prostorima, osim onih u kojima poslodavac utvrdi da je pušenje iznimno dopušteno. Nije poznato, međutim, primjenjuje li se ova odredba i u situaciji kad se radni prostor sastoji od samo jedne prostorije.

Ako se ne primjenjuje, alternativa je osposobljavanje prostora za pušenje na način na koji ga propisuje zakon. Želi li poštivati zakon, u svom će stanu morati osigurati zatvorenu prostoriju s kliznim vratima. Sve će to morati označiti napisom 'Prostor za pušenje'.