kap prelila čašu

Inspektori Ministarstva rada češljaju HRT zbog prijave Radničkog vijeća

05.10.2017 u 16:58

Bionic
Reading

Inspekcija rada Ministarstva rada započela je nadzor na Hrvatskoj radioteleviziji temeljem prijave koju su zaprimili prije dvadesetak dana

Kako neslužbeno doznajemo, inspektore je na HRT pozvalo Radničko vijeće (RV) kuće jer već dva mjeseca doživljava ignoriranje Ravnateljstva kuće.

'Točno je. Započet je nadzor na HRT-u i to je sve što za sada možemo reći', potvrdila je za tportal Martina Topalović, glasnogovornica Ministarstva rada.

Upitana jesu li inspektori fizički bili na HRT-u, dodala je da je nadzor započet pa se može pretpostaviti da jesu.

Međutim na HRT-u kažu da nikakva inspekcija kod njih nije bila.

Prijepori između Ravnateljstva kuće i Radničkog vijeća traju još od lipnja, kada je RV HRT-a odbio prihvatiti prijedloge Pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a, o izmjeni i dopuni Pravilnika o plaćama te Pravilnika o sistematizaciji poslova i radnih mjesta na HRT-u, smatrajući da najprije treba promijeniti statut koji je donesen 2013. godine i prema njima je ključan dokument što ga treba promijeniti prije donošenja pravilnika.

Kap koja je prelila čašu bilo je donošenje Pravilnika o korištenju društvenih mreža početkom rujna, koji zaposlenicima HRT-a, ali i članovima Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a propisuje da u djelovanju na društvenim mrežama ne smiju komentirati uređivačku ili poslovnu politiku HRT-a. 

Osim Ministarstva rada, čija je inspekcija krenula s nadzorom, doznajemo da je Radničko vijeće zatražilo i upravni nadzor od Ministarstva kulture, a o svemu su obavijestili i Vijeće za elektroničke medije i Sabor.

  • +7
Pravilnik korištenja društvenih mreža za zaposlenike bio je glavna tema sjednice Programskog vijeća 13. rujna 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL