PANIKA U TUZLANSKOM KANTONU

Inspektori češljaju trgovine u potrazi za otrovnom lutkom

04.02.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Sanitarni inspektori u Tuzlanskom kantonu upozoravaju građane da su se na tržištu pojavile plastične igračke sa štetnim sastojcima po organizam

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu inspektori provjeravaju sve trgovine, jer se na tržištu pojavila plastična igračka s tvarima koje štetno djeluju na reproduktivne organe, bubrege i jetru. Inspektori upozoravaju roditelje da pregledaju igračke svoje djece i apeliraju na prodavače da povuku otrovne lutke jer su kazne visoke, javila je FTV.

Lutka je kineske proizvodnje, marke Xu-Shun-Wan-Ju, tip modela N0 810, koja je u Slovačkoj povučena s tržišta zbog visokog sadržaja ftalata u plastičnoj glavi lutke, odnosno enormno velikog prekoračenja tog otrova u odnosu na dozvoljene količine prema europskoj Direktivi o ograničenjima kemijskih sredstava.

S obzirom na to da se radi o lutki s malim i sitnim dijelovima, postoji opasnost od gušenja, tako da nije preporučljiva za igru djeci mlađoj od tri godine.

Lutka je odjevena u tekstilnu odjeću s plastičnim čizmama i kosom od sintetičkih vlakana. U pakiranju su uključeni i češalj i mala trakica. Upakirana je u plastičnu kesu s podacima Xu–Shun–Wan–Ju, N0 810 A, proizvedeno u Kini.

Glavni kantonalni tržišni inspektor Nedžad Bešlić rekao je da se kontrola nastavlja na prostoru Arizone i Gradačca, a bit će pregledane trgovine u svih 13 općina Tuzlanskog kantona. Sanitarni inspektori otkrili su i uništili na području Tuzle veće količine ovakvih lutaka, a strahuje se da je ih je dosta djeci podijeljeno tijekom novogodišnjih praznika.