NEPOŠTIVANJE ZAKONA

Inspekcija zaštite okoliša izrekla kazne teške 7,3 milijuna kuna

09.01.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Inspekcije zaštite okoliša obavila je u 2012. godini ukupno 5.936 pregleda i izdala 1.200 rješenja, zaprimljena su 544 rješenja prekršajnih sudova, a za počinjene prekršaje izrečene su novčane kazne u iznosu od 7,3 milijuna kuna, pokazuje godišnje izvješće te inspekcije

Inspekcija je obavila nadzor 54 operatera koji su obvezni primijeniti propise za sprječavanje velikih nesreća koje uključuju opasne tvari. Također je proveden nadzor odlagališta otpada, ovlaštenika za gospodarenje otpadom i praćenje onečišćujućih tvari u zrak, ovlaštenika koncesije za skupljanje, oporabu i obradu ambalažnog otpada, turističkih pravaca, površinske eksploatacije mineralnih sirovina, uljara i pržionica kave, te prekograničnog prometa otpadom.

Utvrđeno je kako je 55 posto nadziranih osoba svoj rad uskladilo s propisima i nije bilo potrebe za poduzimanjem mjera. U nadzorima je izdano 1.200 rješenja, a u kontrolnim nadzorima utvrđeno da je 60 posto nadziranih osoba izvršilo naređene mjere u propisanim rokovima.

Nadležnim prekršajnim sudovima inspekcija je podnijela 484 optužna prijedloga, od čega 91 posto zbog povrede odredbi Zakona o otpadu.

Zaprimljena su 544 rješenja prekršajnih sudova, od kojih su u 87 posto za počinjeni prekršaj izrečene ukupne novčane kazne od 7,3 milijuna kuna.

Na izdane prvostupanjske upravne akte inspekcije podneseno je 47 žalbi, što je u odnosu na ukupan broj postupaka samo 3,9 posto i smatra se dobrim rezultatom zakonitog postupanja inspektora, kaže se u izvješću.