troje poginulih

Inspekcija utvrdila nepravilnosti, dignute i kaznene prijave zbog tragedije u hidroelektrani

01.02.2019 u 19:09

Bionic
Reading

Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu gdje je troje djelatnik izgubilo život spašavajući se od požara, a prema DORH-u su upućene kaznene prijave

Informaciju doznaje Dubrovački dnevnik iz više pouzdanih izvora. Kome su kaznene prijave upućene, odnosno jesu li upućene prema HEP-u ili prema odgovornim osobama, kao ni o kakvim je utvrđenim propustima riječ, nisu uspjeli doznati.

Na upit Dubrovačkog dnevnika su iz DORH-a odgovorili kako oni u praksi 'niti potvrđuju, niti demantiraju podatke o podnesenim kaznenim prijavama', a iz Inspektorata rada još uvijek nisu dobili odgovor na postavljeni novinarski upit.

Podsjetimo, 10. siječnja u hidroelektrani Dubrovnik je buknuo požar u kojem je šestoro djelatnika HE uspjelo pobjeći, dok je troje djelatnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, prema neslužbenim informacijama, pokušalo ugasiti vatru te su ostali odsječeni.

  • +2
Požar u hidroelektrani Plat Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

S obzirom na to kako nisu imali izlaza, odlučili su skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili život. Navedeno je povuklo brojna pitanja, pa i ona koja se tiču sigurnosnih uvjeta radnika u hidroelektrani, posebno nakon što je u javnost izašla informacija o tome kako se u neposrednoj blizini nalazio i PVC strop čije je zapaljenje, navodno, izazvalo gusti crni dim i naglo širenje požara.