SADRŽAJ NEPOZNAT

Inspekcija iskopala bačve sa sumnjivim otpadom

05.12.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Zbog nepropisnog odlaganja otpada, kao i osnovane sumnje da je u tvorničkom krugu zakopan opasni otpad, inspekcija zaštite okoliša iz varaždinske Područne jedinice obavila je 23. studenog inspekcijski nadzor u TMT-TIO-u, lepoglavskom pogonu čakovečke tvrtke TMT, a tjedan dana nakon toga počela su i iskopavanja bačvi sa sadržajem koji zasad nije točno poznat

Temeljem naloga inspekcije zaštite okoliša, iskopavanje otpada zakopanog kraj lepoglavskog pogona TMT-a obavljeno je u utorak i srijedu, a zbog sumnje da bi na lokaciji tvrtke mogle biti zakopane i bačve s opasnim otpadom probna iskopavanja su nastavljena idućih dana. Da bi locirali moguća mjesta odlaganja otpada, odnosno radi otkrivanja zakopanog otpada, službenici Policijske uprave varaždinske su u krugu pogona TMT-TIO Lepoglava proveli pretraživanje pomoću uređaja za otkrivanje metala.

Dosadašnjim iskopavanjem, prema informacijama iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, u tvorničkom krugu TMT-TIO-a pronađeno je 37 metalnih bačvi zapremine 200 litara. Iako je u njima nepoznat sadržaj, sumnja se da se radi o opasnom otpadu, točnije otpadnim bojama, lakovima i katranu. Tko je odložio otpad u tvorničkom krugu, pitanje je na koje još nisu odgovorili u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ovlašteni laboratorij obavio je uzorkovanje iskopanih tvari radi analize, tj. utvrđivanja točnog sastava otpada, odnosno kasnije termičke obrade otpada koja će se obaviti kod ovlaštenih osoba nakon dobivanja rezultata analize.

Uz 37 metalnih bačvi s nepoznatim sadržajem koje su iskopane te privremeno uskladištene, tijekom nadzora iskopano je i 40 kubičnih metara kontaminiranoga tla, 20 kubičnih metara otpadne željezne prašine te metalni otpad.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja najavljuju nastavak postupanja inspekcije zaštite okoliša u lepoglavskom pogonu čakovečke tvrtke koja ima poslovne i proizvodne prostore na dvije lokacije: u Čakovcu, gdje ima 16.000 kvadrata, od čega 5.000 četvornih metara proizvodnog prostora, te u Lepoglavi, gdje ima 44.000 četvornih metara, od čega 8.500 četvornih metara proizvodnog prostora. U oba pogona radi oko 220 radnika.