za bolje zdravstvo

'Sinovi i kćeri Neretve' najavljuju novi prosvjed; na Jadranskoj magistrali zatvaraju promet 1. lipnja

20.05.2019 u 19:28

Bionic
Reading

Kako bi upozorili na probleme u zdravstvu u dolini Neretve, predstavnici građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" najavili su novi prosvjed "Potrubi za život" kojim će u Opuzenu u subotu 1. lipnja od 9 do 21 sat zatvoriti promet na Jadranskoj magistrali

Predstavnik inicijative Ivo Matičević u ponedjeljak je istaknuo kako je razlog prosvjeda nepoštivanje Ustava u području zdravstva u dolini Neretve. Najavio je da će, ako se ne ostvari pomak, prosvjede produljiti na 24 pa i na 48 sati.

"Imaju deset dana vremena do našeg prosvjeda. Tražimo da se donese odluka o proglašenju županijske bolnice od regionalnog značaja u Metkoviću, koja je nekad bila planirana, ali je 'izbrisana'. Znamo da je to dugoročni projekt, ali ta se odluka može donijeti u tom roku. Također, želimo da se uspostavi helikopterska medicinska služba", rekao je Hini Matičević.

Među ostalim, zatražena je funkcionalna integracija Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći te opremanje ordinacija u Doma zdravlja prema zakonskim minimalnim tehničkim uvjetima. Zatražili su i hitno stupanje na snagu Pravilnika o upotrebi CRP analizatora te pronalazak ginekologa za Dom zdravlja u Metkoviću, ali i ustrojstvo turističke ambulante i dodatnog tima Hitne pomoći za turiste.

  • +5
Stanovnici Opuzena prosvjedom "Sinovi i kćeri Neretve" traže bolje zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Matičević je poručio kako je medicinski kadar na tom području devastiran a zdravstveni sustav pred urušavanjem te upozorio kako stanovnici doline Neretve do bolnice u Dubrovniku imaju 100 kilometara, a do one u Splitu 110, što je posebno kritično zbog graničnog prijelaza ili ljetnih gužvi.

Ranije je uputio otvoreno pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, od kojih je zatraženo hitno djelovanje.