novi zakon

Inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom nezadovoljna zbog kašnjenja Zakona o socijalnoj skrbi

10.02.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom izrazila je u ponedjeljak nezadovoljstvo zbog kašnjenja Zakona o socijalnoj skrbi i ignorantskog ponašanja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je jamčilo da će zakon stupiti na snagu u travnju

'Dobivena su jamstva da će Zakon o socijalnoj skrbi ući u javnu proceduru u najskorije vrijeme te da će biti donesen do kraja ožujka i stupiti na snagu početkom travnja. Nažalost, čvrsta jamstva ostala su samo prazno slovo na papiru te do danas još uvijek nema javne rasprave o zakonu na e-savjetovanju. Stoga ovim putem izražavamo naše nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Ministarstva prema najugroženijim skupinama hrvatskog društva', stoji u priopćenju inicijative.

Podsjećaju da su lani sudjelovali u nizu sastanaka s predstavnicima Ministarstva, ali ostala su brojna otvorena pitanja o položaju i kvaliteti života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Najvažniji problemi za koje očekuju rješenje u novom zakonu su osiguravanje dostupnosti socijalnih usluga na cijelom području Hrvatske, rješavanje statusa roditelja-njegovatelja posebnim pravilnikom i izjednačavanje položaja s njegovateljima ratnih vojnih invalida.

Također traže socijalno planiranje i širenje mreže socijalnih usluga, povećanje naknade za ugroženog kupca električne energije za životno ugrožene osobe s invaliditetom ovisne o raznim aparatima, te ukidanje dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Inicijativa upozorava da se već dulje vrijeme ne sastaju ni radne skupine za izradu Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnim asistentima, pa vjeruju da će i ta dva zakona doživjeti istu sudbinu.

Hrvatska je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom još 2008. godine pa je krajnje vrijeme da se hrvatski zakoni usklade s njom, naglašava inicijativa u priopćenju.