RAZJARIO SIRIJSKU OPOZICIJU

Inicijativa Kofija Annana je umrla i prije nego što je počela

09.03.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Bivši glavni tajnik UN-a, kao njen izaslanik, ali i posrednik u ime Arapske lige, stiže sutra u Damask da bi pokušao ukoriti i primorati sirijskog predsjednika Bašara al Asada da prekine represiju koju već godinu dana razvija protiv sirijske oporbe, ali je već u prvoj izjavi, u Kairu, uspio podići sirijsku oporbu na stražnje noge

Annan je dobio tešku zadaću. Lako će proći prvi cilj, upozoriti Asada da se neće moći izvući od optužbi za teško kršenje ratnog prava - ne samo zbog krajnje devastiranog Homsa, što je već konstatirala posebna pomoćnica Ban ki-Moona za humanitarna pitanja, Valerie Amos, koja je prije dva dana uspjela ući u neke dijelove Homsa, pa i u potpuno srušen kvart Bab Amr. No drugi cilj je formuliran tako da se misija već na početku čini promašenom.

U četvrtak je Annan u Kairu, nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom el Arabijem, izjavio da je važno ‘pronaći put kojim bi se pronašle i razvile političke reforme i da bi se napredovalo’. Sirijska oporba je odbila Annana jer ne mogu, kako je u Parizu rekao Burthan Ghalioun, vođa Nacionalnog sirijskog vijeća, pregovarati s ratnim zločincima te da čin promoviranja dijaloga s Asadom, dok traju smaknuća građana, jest više nego obeshrabrujući potez izaslanika UN-a.

‘Odbijamo svaku pomisao da sjednemo za pregovarački stol dok sirijski tenkovi bombardiraju naše gradove, dok snajperisti pucaju po ženama i djeci, dok je dobar dio zemlje u potpunoj izolaciji, bez hrane, vode ili struje’, kazao je pak Reutersu Hadi Abdulah iz Homsa (Vijeće građana).

Drugi su komentari još poražavajući za Annana, jer se kaže da će njegova pojava u Damasku dati krila režimu da zdrobi revoluciju.

Godinu dana nakon početka pobune u gradu Deraa, na jugu Sirije, blizu granice s Jordanom, te nakon skoro 8.500 mrtvih, konflikt se učahurio i Sirija neće dobiti tretman koji je dobila Libija. Strani faktori uvjeravaju režim u Damasku da se ne sprema strana vojna intervencija te, iako oružje i dalje stiže pobunjenicima, snage kojima zapovijeda mlađi predsjednikov brat Maher al Asad čine se prilično jakima i posvećenima cilju da pokore pobunjenike.

Nije velika utjeha ni prelazak viceministra za naftu Abda Husamedina u oporbu, a i nema baš dosta visokih časnika koji su napustili braću Asad. Nekolicina prebjega su, prema informacijama pobunjenika na internetu, u Turskoj, u kojoj postoje kampovi za obuku boraca.

Opozicija tvrdi da je već sedam generala prešlo u redove revolucionara, no to Asadu nije veći problem.

Kina i Rusija i dalje pokušavaju djelovati na diplomatski način. Peking je najavio da u Pariz stiže Zhang Ming, pomoćnik ministra vanjskih poslova, ali Kina, Rusija i Francuska uopće nemaju zajednički jezik. Zhang će se pojaviti u Egiptu i Saudijskoj Arabiji, a Rusija, preko Genadija Gatilova, viceministra vanjskih poslova, napada treći pokušaj donošenja rezolucije UN-a tvrdeći da je tekst ‘neuravnotežen’ jer ne poziva ‘obje strane na prestanak rata’.