TUMORI NA ČEKANJU

Ingra očekivala primopredaju 'Klinike', dočekala DORH

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić iznenadio je Ingru, postupivši suprotno očekivanjima te tvrtke - odlučio je nastaviti stopama svoga prethodnika Darka Milinovića. Tako umjesto da se lako s novim ministrom dogovore i dođu do svojih šest milijuna kuna, koliko se navodno sakupilo u aneksima tijekom gradnje za izgradnju Klinike za tumore, čeka ih proces mirenja pri Državnom odvjetništvu

U Ingri to odbijaju jer smatraju da DORH ne može biti nepristran u tom procesu. Dok Ingra tvrdi da im država za bolnicu duguje još šest milijuna kuna, Ministarstvo ih je zbrojilo tek oko 1,5 milijun, a bivši ministar Darko Milinović nakon što je još u studenom prošle godine propala primopredaja objekta angažirao je DORH. Nije to jedini slučaj da su troškovi narasli znatno iznad projekta, kaže ministar Ostojić.

'Postoje tri projekta uz čije osnovne ugovore postoje neki sporni aneksi i moj prethodnik uredno me izvijestio o njima priloživši svu potrebnu dokumentaciju. To su Klinika za tumore, KB Merkur te projekt informatizacije zdravstva. Mi smo uredno imenovali povjerenstva koja će to rješavati i kanimo slijediti proceduru i provoditi zakone, u ovom slučaju to je mirenje pri DORHU', kazao je za Poslovni dnevnik ministar Ostojić.

Ingra će tražiti da mirenje provede Centar za mirenje Hrvatske gospodarske komore, sukladno Zakonu o mirenju. U Ingri su svjesni da je proces mirenja pri DORH-u uobičajena praksa u slučajevima kad postoji mogućnost da protiv države bude pokrenuta tužba, sukladno Zakonu o parničnom postupku. U Ingri ipak smatraju da to neće biti pravičan proces, te da Ministarstvo tu nastupa 's figom u džepu'.

'Ministarstvo zdravstva proceduru mirenja pri DORH-u koristi samo kao izliku da se stvore zakonski preduvijeti da podignu tužbu protiv nas. Mi ne želimo dugotrajne procese već želimo da što prije obavimo proces mirenja te obavimo primopredaju Klinike za tumore koja je već odavno za to spremna', kazao je Vladimir Čeliković, voditelj Ingrina odnosa s javnošću.