CIJENE HRANE DIVLJAJU

Inflacija ugrožava gospodarstva Njemačke i Velike Britanije

12.05.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Njemačka i Velika Britanija suočavaju se sa zabrinjavajućim porastom inflacije, zbog kojeg se podižu i cijene hrane i ostalih životnih namirnica. U Njemačkoj je inflacija u travnju iznosila 2,4 posto, dok se u Britaniji očekuje skok od čak pet posto

Njemački mediji ovih dana javljaju da je život u toj zemlji sve skuplji. Naime, u travnju su cijene skočile 2,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći skok još od jeseni 2008. godine, kada se cijeli svijet našao u velikoj financijskoj krizi.

Između ostaloga, poskupjelo je i gorivo, što je onda lančanom reakcijom dovelo do porasta cijena osnovnih živežnih namirnica.

U svibnju prošle godine njemački potrošači morali su za hranu izdvojiti sedam posto manje novaca nego sada, upozorava tamošnji Državni statistički ured. Neki proizvodi su u međuvremenu poskupjeli čak za 40 posto.

Primjerice, maslac je u roku od godinu dana postao za trećinu skuplji: 250 grama se prije plaćalo 0,85 eura, a danas košta 1,15 eura. Kava i sok od jabuke također su značajno poskupjeli, za oko 30 posto.

Njemački statističari su do ovih podataka došli uspređujući prosječnu potrošačku košaricu, u koju se ubraja 49 različitih proizvoda.

Zabrinjava to što se poskupljenja nastavljaju, jer cijene u vis tjeraju sve skuplji energenti. Zbog njih poskupljuju i šećer, brašno, kukuruz, masti i ulja. To bi uskoro mogao postati problem i za Europsku centralnu banku, koja smatra da se stabilnost cijena može uspješno održavati ukoliko inflacija ne prijeđe dva posto.

U Njemačkoj je, dakle, već na 2,4 posto, no Velika Britanija je u još goroj situaciji.

Kako je jučer u medijima najavio Mervyn King, guverner Engleske banke, Britance očekuje inflacija od pet posto! King je Britance upozorio da gospodarski oporavak ne ide baš najbolje te da se pripreme za određeni pad životnog standarda. Računi za benzin će se tako povećati za 15 posto, dok će kućanstva za struju plaćati 10 posto više.

Guverner King je priznao da je inflacija 'neugodno visoko' te da bi do kraja godine mogla doći i do pet posto, a pad se očekuje tek u 2012. godini. Jedan od načina zaustavljanja rasta inflacije jest podizanje kamata, no u Velikoj Britaniji je bankarski sustav još uvijek slab i uzdrman svjetskom ekonomskom krizom, pa se Mervyn King još ne usudi podići kamate.

Ista dvojba je pred vodećim ljudima Europske centralne banke, koji razmišljaju o podizanju kamata, no tu je i problem grčkog bankrota te stabilnosti eura. Ekonomska analitičarka iz moćne Commerzbank Ulrike Rondorf pak upozorava da je 'rizik od inflacije u Njemačkoj već postao akutan'.

Toga su u Njemačkoj najviše svjesni ljubitelji pomfrija, koji je najviše poskupio u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine u travnju se za kilogram zaleđenog pomfrija plaćalo 0,69 eura, dok danas isti proizvod košta 0,99 eura, što je skok u cijeni od čak 43 posto.