VLADA OSNIVA NEKRETNINSKI FOND

Industrogradnja neboderom otplaćuje porezni dug

02.02.2012 u 16:56

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila izvješće DORH-a o rješavanju imovinskopravnih odnosa s društvom Industrogradnja Grupa d.d. te je odlučila dug od 108 milijuna kuna namiriti preuzimanjem nekretnine, odnosno nebodera Industrogradnje od 15 katova u Savskoj 66 u Zagrebu

Vlada je temeljem izvještaja DORH-a ovlastila Ministarstvo financija da u suradnji s DORH-om utvrdi bitne elemente i Prijedlog sporazuma o podimirivanju međusobnih potraživanja. 

Ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da se u slučaju Industrogradnje radi o dugu Poreznoj upravi od 108 milijuna kuna i ozbiljnoj tvrtki koja je nestala. 'Pokazuje se da je nužno stvoriti sustav, odnosno nekretninski fond za slične situacije. Umjesto da se radi od slučaja do slučaja, treba uvesti jasne kriterije prema kojima neka tvrtka koja ima obveze prema državi može svoje dugove pokriti i omogućiti nastavak rada', rekao je Čačić.

'Idemo, dakle, u osnivanje nekretninskog fonda koji će u ime Vlade ulaziti u takve vrste aranžmana, ne samo kad Vlada može iskoristiti nekretninu nego i kad ona ima tržišnu vrijednost', zaključio je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić kaže kako je u izvješću DORH-a naznačeno da je Industrogradnja u 2011. godini ponudila državi zgradu na lokaciji Savska 66. 'To je neboder od 15 etaža, a obaveze koje su zabilježene u Poreznoj upravi iznose 108 milijuna. Od toga je 70 milijuna glavnica, a 30 su kamate, što pokazuje da je kod nepravovremenog plaćanja gotovo pola duga kamata.'

Linić kaže kako je danas upitna vrijednost zgrade u Savskoj te da će s ponovno učiniti procjena nekretnine i da će se dug namiriti vrijednošću zgrade, a razlika će se naplatiti iz drugih nekretnina.