ODLIČNA POTRAŽNJA

Industrijska konoplja kao posao iz snova: Počeo je s majkom, danas zapošljava sezonce

27.06.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Prije pet godina Marko Cerjan odlučio je uzgajati potpuno drukčiju poljoprivrednu kulturu - industrijsku konoplju. Od početnih osam hektara danas zajedno s kooperantima sadi 180 hektara. Iako godina nije dobro počela, potražnja za proizvodima i više je nego dobra

- Na početku smo krenuli samo majka i ja u posao i još jedan radnik. Danas nas je četvero stalno zaposleno uz deset do dvadeset sezonaca. Tu su i kooperanti, njih 10-ak po cijeloj Hrvatskoj, kaže Marko za HRT.

Tlo i klima u ovom dijelu zemlje idealni su za uzgoj ove kulture. A od konoplje se u Biljevcu proizvode ulja i čajevi. Kupci do njih dolaze i putem interneta. Otvaranjem "web trgovine" zaokružili su posao, od proizvodnje do kupca. No, prioritet im je i dalje izvoz u zemlje Europske unije i SAD.

I u ovom poslu bilo je i uspona i padova. No unatoč tomu, uspjeh ne izostaje jer su volja i trud uglavnom postižu rezultate.

- Beremo praktički vrhove konoplje da bi na kraju to posušili i preradili u tri frakcije. To su cvijet i list koji zatim ide u proizvodnju CBD ulja. Sjemenke konoplje idu za proizvodnju ulja sjemenki konoplje, zatim proteina i brašna, pogače i drugo, objašnjava Marko. Što se tiče mehanizacije trenutačno raspolažu sa tri stroja za berbu, sušarom i strojom za preradu. Strojeva, kaže Marko - praktički nema na tžištu, dosta su skupi i složeni za ovu proizvodnju.

Vodeći se time da je svaki posao isplativ ako ga radiš sa strašću, u idućim godinama Marko planira proširiti svoju proizvodnju.