UŠLO U MODU

Indijski političari traže zaštitu od napada cipelama

17.04.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Indijski političari koji sudjeluju u kampanji za parlamentarne izbore zatražili su jače mjere sigurnosti i podizanje metalnih mreža na predizbornim skupovima, bojeći se cipela koje bi prema njima mogli bacati nezadovoljni birači.

Lal Krishna Advani, kandidat stranke Bharatiya Janata za premijera, posljednji je u nizu političara gađanih cipelom nakon što je u četvrtak bijesan član stranke prema njemu bacio papuču tijekom skupa u središnjoj indijskoj državi.

Papuča je promašila Advanija, ali je bila dovoljno upozorenje vlastima da pojačaju mjere sigurnosti u odnosu na sve političare u zemlji. Indijski političari su od članova svojih stranaka zatražili da izuju cipele prije skupova i upozorili policiju i svoje osoblje da pozorno prati okupljene na skupovima, uključujući novinare na konferencijama za medije.

"Mjere sigurnosti za političare su vrlo stroge i pozorno promatramo svakoga", rekao je predstavnik policije New Delhija.

Dosad najpoznatije bacanje cipele bilo je ono iračkog novinara na bivšeg američkog predsjednika Gorgea Busha, a metom sličnog napada bio je i kineski premijer Wen Jiabao.

U Indiji, kao i u Aziji i nekim drugim dijelovima svijeta, bacanje cipele na neku osobu smatra se velikom uvredom.