NUKLEARNA SILA

Indija testirala raketu dugog dometa

19.04.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Indija je u četvrtak uspješno izvela probno lansiranje rakete dugog dometa koja može doseći Kinu i neazijske zemlje, što je veliki napredak koji Indiju dovodi nadomak male skupine zemalja koje posjeduju interkontinentalne balističke rakete

Raketa Agni V dosega 5.000 kilometara, koja je sposobna nositi nuklearno oružje, lansirana je iz baze u državi Orisi. Raketa teška 50 tona i visoka 17 metara, može doseći mete na cijelom kineskom teritoriju kao i u ostatku Azije, te neke europske zemlje, smatraju stručnjaci. Riječ je o raketi klase IRBN 'prijelaznih' raketa dosega manjeg od 6.400 kilometara.

Samo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Rusija, Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija) sada posjeduju međukontinentalne balističke rakete (ICBM) dosega većeg od 5.500 kilometara.

Indijski premijer Manmohan Singh je čestitao znanstvenicima na uspješnom lansiranju, a ministar obrane A.K. Antony je pozdravio 'savršen uspjeh' ocijenivši lansiranje velikim pomakom u raketnom programu Indije, rekao je njegov glasnogovornik.

Ovo lansiranje je izvedeno nedugo nakon povratka Indije u uski krug zemalja s nuklearnim podmornicama, korištenjem podmornice koju je Rusija iznajmila Indiji na deset godina.