ZASAD IZA SAD-A

Indija pred naglim porastom broja slučajeva covida-19 zbog sezone festivala

15.10.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Indija, na putu da pretekne SAD u broju zaraženih koronavirusom, priprema se za nagli porast broja slučajeva u dolazećim tjednima zbog sezone festivala i ukidanja ograničenja gospodarstvu.

Nedavno iskustvo južne države Kerale, koja je prvotno pohvaljena zbog upravljanja pandemijom, pokazuje kako se brzo stanje može pogoršati.

U toj se državi broj zaraženih peterostruko povećao otkad je proslavljala desetodnevni festival žetve u Onamu, daleko nadmašivši dvostruko povećanje broja slučajeva na nacionalnom nivou tijekom tog vremena.

Zbog smanjenih prihoda vlade neće odvraćati ljude od toga da izlaze i troše novac tijekom hinduističkih festivala Durga Puja, sljedećeg tjedna, i Diwalija sredinom studenoga.

Blagdani se obilježavaju obiteljskim okupljanjima, masovnom kupnjom i darivanjem, od slatkiša i grickalica do odjeće i automobila, što mnogim ljudima donosi vitalni prihod.

Indija je zabilježila više od 7,2 milijuna zaraženih koronavirusom i više od 110.000 umrlih, premda se stopa porasta usporila proteklih tjedana.

Međutim liječnici se boje da bi se broj žrtava mogao povećati kad onečišćenje zraka u zimskim lošim vremenskim uvjetima pogorša teškoće s disanjem od kojih pate mnogi pacijenti covida-19.

Nastavi li se sadašnji trend, Indija će prestići SAD po broju zaraženih početkom sljedećeg mjeseca.