izabrana potpredsjednica SAD-a

Indija 'neizmjerno ponosna' na pobjedu Kamale Harris, u rodnom selu njezina djeda veliko slavlje

08.11.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Čestitajući Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi indijski premijer Narenda Modi naglasio je da je izbor njegove potpredsjednice Kamale Harris izvor "neizmjernog ponosa", a u rodnom selu njezina djeda na jugu Indije u nedjelju je održano veliko slavlje

U selu okruženom zelenilom nastalo je slavlje u nedjelju kad se pročula vijest da je Kamala Harris izabrana za potpredsjednicu Sjedinjenih Država. Prije Harris, čiji je otac s Jamajke, a majka iz Indije, ni jedna osoba indijskog i afričkog podrijetla nije bila izabrana za dužnost potpredsjednika SAD-a.

U selu Thulasendrapuramu, nekih 350 kilometara udaljeno od Chennaija, rođen je njezin djed P. V. Gopalan, koji je bio diplomat. Slaveći pobjedu Harris, stanovnici Thulasendrapurama izišli su s njezinim fotografijama na ceste, dijelili slatkiše i bacali petarde.

"Kći našeg sela izabrana je na jedan od najvažnijih položaja u svijetu, sada se nadamo da će posjetiti naše selo", rekao je upravitelj lokalnog hrama S. V. Ramanan za dpa.

"Zadnja tri dana molili smo se u našem 300 godina starom hramu da ona pobijedi", kazao je. Harris nikada nije posjetila Thulasendrapuram. Njezin je djed otišao iz rodnog sela prije gotovo 90 godina, a majka Shyamala Gopalan je kao mlada studentica 1958. napustila Indiju i otišla u Kaliforniju. Harris je s majkom posjećivala baku i djeda u glavnom gradu Tamil Nadu Chennaiju i često je govorila o velikom utjecaju koji je Gopalan imao na nju.

"Zahvalna sam majci koja je najzaslužnija za to što sam danas ovdje, svojoj majci Shyamali Gopalan Harris", rekla je Harris u prvom obraćanju nakon što je izabrana za potpredsjednicu.

  • +7
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

"Kad je u dobi od 19 godina došla ovdje iz Indije, možda nije ni mogla zamisliti ovaj trenutak. Međutim duboko je vjerovala u Ameriku u kojoj je takav trenutak moguć", kazala je.