MUKESH AMBANI NAJBOGATIJI

Indija ima rekordan broj milijardera

30.09.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Indija je u 2010. dobila sedamnaest novih milijardera čime je njihov ukupan broj porastao na rekordnih 69, a prvi među njima i dalje je magnat Mukesh Ambani, prema godišnjem poretku najvećih indijskih bogataša časopisa Forbes, objavljenom u četvrtak

Ambani, predsjednik najveće indijske privatne tvrtke Reliance Industries, treću je godinu zaredom najbogatiji čovjek u zemlji s bogatstvom procijenjenim na 27 milijardi dolara. U stopu ga slijedi Lakshmi Mittal, glavni direktor vodećeg svjetskog proizvođača čelika ArcelorMittal, koji posjeduje 26,1 milijardu dolara.

Rekordan broj milijardera 'dodatni je signal da će centar najvećih akumulacija bogatstava u sljedećih deset godina sve više gravitirati prema Indiji i Kini', ocijenio je Indrajit Gupta, glavni urednik Forbes India.

Indijski poduzetnici pokazuju 'sposobnost korištenja prilika za stvaranje bogatstva bez presedana koje postoje u tom dijelu svijeta', dodao je on. Istodobno organizacije koje rade u korist siromašnih upozorile su na sve veću razliku između dva ekstrema indijskog društva s gotovo 1,2 milijardi stanovnika.

Približno 836 milijuna Indijaca živi s manje od 20 rupija dnevno, prema izvješću vlade, a statistike u području zdravstva, dječje smrtnosti i plaća gore su nego u nekim područjima subsaharske Afrike.

Četrdeset najbogatijih Indijaca predstavlja bogatstvo od 243 milijarde dolara, u porastu u odnosu na 229 milijardi dolara prije godinu dana, ali još daleko od rekordnih 351 milijardi dolara nagomilanih 2007., prije svjetske financijske krize.

Više od dva puta su bogatiji od 40 najbogatijih Kineza koji su prošle godine skupili 106 milijardi dolara, po Forbesu.