POČASNA, ALI NE I NEVAŽNA FUNKCIJA

Indija dobila novog predsjednika

22.07.2012 u 17:17

Bionic
Reading

Bivši ministar financija i kandidat vladajuće Kongresne stranke Pranab Mukherjee u nedjelju je izabran za predsjednika Indije, što je u toj zemlji većinom počasna funkcija, no mogla bi se pokazati ključnom kod odabira sastava iduće vlade

76-godišnji Mukherjee je osvojio više od polovine glasova izbornog tijela u odnosu na svog protivnika Purno A.Sangmu (64), bivšega predsjednika parlamenta, koji je imao potporu glavne oporbene stranke, konzervativne Bharatiye Janate, prenosi agencija Press Trust of India (PTI).

Osim što je riječ o Mukherjeejevoj osobnoj pobjedi, nakon četrdesetogodišnje političke karijere, to je i uspjeh za Kongresnu stranku lijevog centra koju vodi Sonia Gandhi, uzdrmanu nizom korupcijskih skandala. U Indiji predsjednika bira 4896 parlamentarnih zastupnika na državnoj i reionalnoj razini, a mandat traje pet godina. Glasovanje je održano u četvrtak.


Mukherjee će službeno prisegnuti u srijedu i na mjestu predsjednika zamijeniti aktualnu predsjednicu Pratibhu Patil, samozatajnu i malo poznatu u inozemstvu. Patil je bila prva žena izabrana na čelo te golemee zemlje u kojoj živi 1,2 milijarde stanovnika.

Unatoč tome što u Indiji predsjednik ima samo protokolarnu ulogu, a izvršnu vlast ima vlada, na čijem je čelu trenutačno 79-godišnji Manmohan Singh, Mukherjee bi mogao odigrati ključnu ulogu u formiranju iduće vlade nakon parlamentarnih izbora 2014., smatraju promatrači. Kao iskusan političar i dobar poznavatelj turbulentne indijske političke scene mogao bi iskoristiti svoj talent posrednika ukoliko rezultati izbora budu 'nategnuti', osobito kada je riječ o regionalnim izborima.