IDU PO STANOVIMA

Incijativa 'U ime obitelji' nelegalno prikuplja potpise za referendum!

16.05.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je od nedjelje krenula u kampanju prikupljanja potpisa za referendum koji za cilj ima Ustavom zabraniti mogućnost gay brakova, služi se nezakonitim metodama pri skupljanju potpisa

Naime, članovi inicijative 'U ime obitelji' obilaze građane po stanovima u Novom Zagrebu te ih 'žicaju' za potpis.

'Na vrata mog stana je pokucao stariji muškarac iz inicijative 'U ime obitelji' i tražio potpis za referendum', potvrdila je u razgovoru za tportal Jelena Svilar, stanovnica Novog Zagreba.

No takav način prikupljanja potpisa za referendum je, ako se malo pogledaju odredbe Zakona o referendumu, posve nelegalan.

Naime, prema članku 8.c Zakona o referendumu, 'izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkom tijela lokalne samouprave (grada ili općine)'.

Nadalje, Zakon o referendumu u istom članku navodi kako je 'organizacijski odbor dužan prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava, pet dana prije početka izjašnjavanja'.

Očito je da inicijativi 'U ime obitelji' pozitivni zakonski propisi Republike Hrvatske, poput onih koji ne dozvoljavaju građanskim inicijativama da prikupljaju donacije građana, odnosno Zakona o referendumu, ne znače previše. Je li to u skladu s navodnim moralom koji propovijedaju, neka čitatelji procijene sami.