'TUĐMAN NA RIVI, OSMIJEH KRIVI'

Incident s transparentom na otvorenju Splitskog ljeta

15.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ovogodišnje 57. Splitsko ljeto je večeras otvoreno na Prokurativama bez prisutnosti splitskog gradonačelnika Željka Keruma. On je prethodne dvije godine kao domaćin manifestacije redovito bio na otvaranjima, no ove godine je izostao

Grad Split je ovaj put zastupala dogradonačelnica Anđelka Visković. Uvodni govor je održao ministar kulture RH Jasen Mesić, a Ljetne igre je formalno otvorio delegat predsjednika RH Ive Josipovića Arsen Bauk.

Čast da ove godine podignu zastavu 57. Splitskih ljetnih igara su imali glumci HNK Split Zoja Odak i Ante Čedo Martinić. Ceremonijal otvaranja je bio kratak, funkcionalan i nakon toga je uslijedila premijera opere 'La Gioconda'

Tijekom otvaranja se zbio i manji incident kada je na jednom od prozora, koji pripada jednoj od civilnih udruga u gradu, na Prokurativama izvješen transparent 'Tuđman na Rivi, osmijeh krivi'.

Cijela situacija sa spomenicima ni večeras nije mogla proći bez komentara. Nakon nekoliko minuta predstavnici osiguranja su uklonili transparent. Budući da je ministar bio najviše rangirana osoba na skupu, pretpostavlja se da su prisutni pripadnici osiguranja bili zaduženi za njega. No, iz Ministarstva kulture su najoštrije demantirali da je ministar Mesić naložio uklanjanje transparenta.

'Da je vijest plasirana zlonamjerno i neprovjereno potvrđuje i činjenica da je ministar Mesić sinoć svim prisutnim medijima izjavio da transparent nije ni vidio, kao uostalom ni većina drugih uzvanika', poručili su. Također su demantirali da je ministar kulture štićena osoba te nema osiguranje pa samim time nije ni mogao naložiti uklanjanje transparenta.