SUĐENJE IVI SANADERU

'INA od MOL-a nije mogla pronaći boljeg partnera'

10.05.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon ekonomske savjetnice u MOL-u Ilone Fodor u današnjem nastavku suđenja Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu u aferi INA - MOL svjedočio je pravni savjetnik i direktor MOL-ova odjela za razvoj Gyorgy Bacsa

Prema njegovim riječima, MOL je pomogao INA-i da postigne financijsku stabilnost i poboljšao njezino poslovanje.

'INA nije mogla pronaći boljeg partnera, koji je bio spreman na toliki stupanj kooperacije na koji je bio spreman MOL', kazao je Bacsa.

Također je naveo kako su zbog gubitaka već 2007. postojali uvjeti za izmjenu međudioničarskog ugovora iz 2003. koji je, kada je izmijenjen, omogućio MOL-u veća upravljačka prava te da je mađarska kompanija omogućila INA-i da postigne financijsku stabilnost i pospješila njezino poslovanje.

'MOL se u cijeloj situaciji zalagao da se dividenda ne isplaćuje, kako je zahtijevala hrvatska strana, već da se reinvestira', istaknuo je Barsca.
Potkraj Barscova unakrsnog ispitivanja, USKOK-ova tužiteljica upitala je svjedoka je li u rodbinskim vezama s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, koji je Sanaderu navodno isplatio deset milijuna eura mita u zamjenu za upravljačka prava u INA-i, na što je on odgovorio da nije.

Pokušaj dodatnog pitanja prekinuo je sudac Ivan Turudić ustvrdivši da je tužiteljica svoju priliku propustila ranije, jer je nakon postavljenog pitanja ustvrdila da ih više nema. Neslužbeno se doznaje da je USKOK želio dokazati da je Hernandi Bacsi tetak.