JEŽIĆ VS. SANADER NA SUDU

'INA miješa etan s prirodnim plinom i prodaje ga potrošačima'

08.03.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Riječki poduzetnik Robert Ježić, glavni USKOK-ov svjedok u dijelu optužnice koji Ivu Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, započeo je svjedočiti na Županijskom sudu u Zagrebu.Vlasnik Diokija tvrdi da je Sanaderu 2009. godine preko njegove tvrtke Xenoplast & Shipping isplaćeno pet milijuna eura na račun u Švicarskoj. Novac su uplatile tvrtke Ceroma Holding Ltd i Oil Products Ltd sa sjedištem u Cipru za koje Ježić tvrdi da su tvrtke u vlasništvu MOL-a te da je novac bio namijenjen Sanaderu. Mađarska kompanija Ježićeve optužbe je opovrgnula, a istraga u Mađarskoj pokazala je da su tvrtke u vlasništvu ruskog investitora, pa prema njihovu mišljenju nema ni odgovornosti Zsolta Hernadija, šefa mađarskog MOL-a

14:00 Na kraju ispitivanja odvjetnički tim Ive Sanadera ustvrdio je da je honorar ciparskih tvrtki zapravo isplaćen Ježiću u pomoći oko angažmana za ulazak Rusa (Družba Adrije op.a) na hrvatsko tržište. Suđenje se nastavlja 15. ožujka.

13:47
Upitan je li Dioki jedina firma u Hrvatskoj koja od INA-e kupuje etan Ježić odgovara da je jedina koja kupuje etan i komercijalno ga iskorištava.

Na pitanje što INA radi ako nema kupaca etana Ježić odgovara: 'Ako nema kupaca etana, kao što je sada, INA ga pušta u distributivnu mrežu, mješa ga s prirodnim plinom, što je upitno ili ga spaljuje kao višak', ustvrdio je Ježić.

13:46 Tužiteljstvo zanima kakav je bio odnos Diokija i Ine u vrijeme kad je Sanader navodno tražio da se organizira primitak novca. Ježić tvrdi da su odnosi bili odlični i da nije trebao Sanadera tražiti da intervenira kod Hernadija.

13:38
Optuženog Sanadera zanimalo je kako netko s deset posto udjela u Xenoplastu može kontrolirati novac Ježić je odgovorio da može preko direktora. 'Novac je pod mojom kontrolom jer je došao mojom poslovnom aktivnošću', kazao je Ježić.

13:24
Zašto ne želite vratiti novac tvrtkama s Cipra kad ne postoji raskid ugovora upitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković Ježića.

'Čemu je potreban raskid ugovora, kad postoji dopis obje ciparske firme', odgovorio je Ježić.

12:56
Kako ćete te to napraviti ako Sanader ne bude proglašen krivim, upitao je Prodanović.  'Uplatit ću jer novac nije moj', ustvrdio je Ježić.

Upitan što misli čiji je novac koji Ciprani uplatitli odgovorio je; 'kako je išao tijek novca jedino što mogu zaključiti je da je MOL-ov'. Zbog čega je sve odlučio prijaviti Ježić kaže da ga je na to nagnala činjenica da je 4 mjeseca i 19 dana u zatvoru dovoljan period u kojem možete donijeti neke odluke. Uz to, kazao je, da ga je smetao taj novac na računu te da je nakon konzultacija s odvjetnikom odlučio sve reći.


12:48
Na pitanje zašto od lipnja 2009. godine novac nije vratio Sanaderu Ježić kaže da je razlog za to period koji je trebao proteći, a u prosincu 2010. su krenule i istrage protiv njega. ' Uz sve to nije bilo komunikacije sa Sanderom'.Mislim da novac trebam vratiti RH i to ću učiniti.

12:40
Upitan što se radilo s novcem kada je stigao na račun Xenoplasta i smatra li se pod operativnim poslovanjem i posudba tvrtki Dioki AG u Švicarskoj Ježić odgovara pozitivno i dodaje da bi se na taj način novac lakše isplatio Sanaderu.

12:31
Moj odnos sa Sanderom nije formalni. Imali smo dogovor da će novac stići na Xenoplast i da ću ja s njim operativno raspolagati i da će nakon dvije godine njemu novac biti isplaćen. Što sam ja radio s novcem Sanader to nije znao niti je pokazivao interes za tim Ako je novac ušao u firmu morao je imati neki tijek i bilo je logično da će se s njim raspolagati', kazao je Ježić

12:21
Na upit Sanaderova branitelja Čede Prodanovića kako je moguće da je Sanader u svibnju 2009. godine pitao da li je stigla uplata a ugovor je sklopljen u lipnju Ježić je odgovorio 'da sam način sklapanja ugovora upućuje da se radilo samo o formi'.

12:15
'Ne znam kakav je bio suvlasnički odnos u Xenoplastu. U vrijeme transakcije novca imao sam 10 posto vlasništva u Xenoplastu. Može se reći da ostali suvlasnici nisu znali za transakciju. Zaključio sam da je transakcija rubna zato što je u njoj sudjelovao političar. Da se ne radi o političaru koji je uz to premijer i ima odnos s firmom onda bi transakcija bila normalna. Kad je političar u pitanju takva transakcija nije normalna pa banke takvu obično provjeravaju. Moje radnje su u Xenoplasta imale oznake tajnosti jer je samo Hurliman znao za njih.

Na pitanje kako je zaključio da je Fazekaš Hernandijev čovjek odgovorio je da ga je o tome izvjetio Hurliman a dodatno je zaključio da je tome tako nakon sastanka u Vladi na kojem je bio Jozo Petrović jer je Fazekaš odmah došao u Zürich i isplaćena je svota novca', pojasnio je Ježić.

12:00 U nastavku suđenja Ježiću će pitanja postavljati Sanaderov odvjetnički tim


10.56
Ni ja ni društvo Xenoplast ni koje drugo društvo iz mog okruženja nije nikad prije ni poslije poslovalo s tvrtkama s Cipra, ustvrdio je Ježić nakon čega je sudac Ivan Turudić odredio pauzu do 12 sati.

10.46
Ježić tvrdi da je uplaćenih pet milijuna eura na računu tvrtke Xenoplast evidentiran i prošao je svu potrebnu kontrolu.

'Xenoplast je dao kredit tvrtki Dioki Holding. U međuvremenu 2. svibnja 2011. je došlo do spajanja dviju tvrtki. Novac je na tom računu i kada dobijem preciznu uputu kako i kome vratiti novac ja ću to učiniti.

Ne vidim ništa neuobičajeno što se novac koristio u poslovanju tvrtke Xenoplast, a zatim otišao u Dioki Holding. Nije ništa neobično ni što o tome nije obaviješten Sanader. Bitno je da je novac bio na raspolaganju, tada još uvijek Sanaderu, a sada više ne',pojasnio je većinski vlasnik Diokija.


10.35
'Kada sam u svibnju 2011. pred USKOK-om dao iskaz koji je ubrzo objavljen u medijima 1. rujna iste godine na adresu društva Xenoplast su stigla dva dopisa tvrtki Ceroma Holding Ltd i Oil Products Ltd u kojem zadržavaju prava pokretanja sudskom postupka jer je objavom te transakcije naša poslovna šteta. Xenoplast je izrazio čuđenje da traže povrat sredstava posebno jer su se obje stranke odrekle potraživanja iz ugovora. Nakon toga se ništa nije dogodilo', istaknuo je je Ježić.

10.28
'O svemu sam izvijestio Hurlimana, rekao sam da ćemo prekinuti taj posao i da nećemo dalje postupati. Nakon toga nama je s Cipra došao pismeni raskid tog ugovora.Tamo je eksplicitno rečeno da se ugovori raskidaju i da ne postoje potraživanje ni od jedne strane',kazao je Ježić.

10.24
Spekuliranje po medijima o prepuštanju upravljačkih prava od strane Ine MOL-u navelo ga je, kaže, da poveže da je isplata od pet milijuna eura mogla biti povezna s tim.

'Nakon ručka u Marcellinu, odmah drugi dan, po Sanaderovu pozivu uputili smo se na utakmicu Lige prvaka u Milano, za što mi je rekao da je pozvan kao gost Unicredita. Vozeći se u avionu prema Milanu iskoristio sam mu priliku reći, s obzirom da više nije premijer i da nemam strah, da ne želim da Xenoplast primi preostalih pet milijuna eura. Rekao mi je da je to u redu i primio je to mirno. Meni je bilo bitno otputovati u Milano da upoznam vrh banke Unicredit. Avion je organizirao Dioki.

Dan nakon utakmice imali smo doručak i na Sanaderov prijedlog promijenili smo rutu i pošli za Zürich i tamo se našli sa Sanaderovim bratom. U jednom hotelu razgovarali smo i on je bratu Flaviju rekao da ja više neću organizirati te da će on to preuzeti. Iz čega sam zaključio da se radi o drugom dijelu posla. Brat mu nije bio iznenađen i bio je upućen.'

10.17
Nakon što je Sanader dao ostavku, Ježić kaže da su bili su ljetni praznici te da s njim nije imao neke kontakte. 'Kad sam se vratio s godišnjeg, imali smo možda ručak ili dva. U desetom mjesecu je Sanader zakazao ručak u restoranu Marcellino i rekao da će nam se tamo pridružiti Hernadi. Negdje u vrijeme ručka sam došao u restoran, Sanader je bio tamo, sam i čekao me. Sjeli smo, ručali, normalno razgovarali i zapravo dogovorili da čekamo Hernadija koji je u to doba imao sastanke u gradu.

Podmirio sam prvi račun negdje oko 15 sati, ali smo nastavili sjediti i čekati Hernadija. On je došao, ne sjećam se točno kada, a onda smo i drugi put jeli zajedno. Pili smo vino, razgovarali smo. On je, kad je došao, bio prilično zadovoljan. Nasmijao se, te na upit Sanaderov kako je bilo rekao da je bilo jako dobro. Njih dvojica su između sebe komentirali opće poslovne i životne situacije. U neko doba, kad su oni prestali razgovarati, iskoristio sam priliku da Hernadiju predam elaborat koji smo mi kao firma, naši inženjeri u Diokiju, sačinili zajedno sa stručnjacima Ininog postrojenja Ivanić Grad. To je bio prijedlog poboljšanja koje je Dioki htio napraviti ne bi li povećao količinu etana koju dobivam.'

10.05
'U roku od nekoliko dana nakon ovog sastanka, Fazekaš je došao u Zürich. Sročeni su ugovori između Xenoplasta i dvije ciparske firme o pružanju konzultantskih usluga. Ubrzo nakon toga sve je formalizirano, sklopljeni su ugovori, a nakon 10 ili 15 dana je stigla prva uplata od pet milijuna eura s računa tih dviju ciparskih firmi.'

Ježić kaže da je Sanaderu prenio da je novac stigao, nakon čega ga je tadašnji premijer, kako tvrdi, na njegovo iznenađenje, upitao kada bi mu se novac mogao dostaviti. 'Rekao sam mu da je neozbiljno još bilo što raditi jer novac iz tih egzotičnih zemalja koji se uplaćuje na račune ozbiljnih firmi mora neko vrijeme stajati, jer to je uobičajeno ako se radi o regularnom poslovanju', napomenuo je Ježić.

10.00
Upitan da pojasni tko je Jozo Petrović Ježić je kazao kako: 'Kada sam vidio u Vladi Jozu Petrovića to me nije iznenadilo jer bio je dobar sa Sanaderom, bio je u upravi Ine i njegov dolazak s Heranadijem bio mi je prirodan . Znam da su on i Hernandi u dobrim odnosima i on je danas Hernandijev osobni savjetnik. Početkom svibnja 2011. godine imao sam sastanak s Petrovićem u kojem smo komentirali moj slučaj i tada mi je rekao da je Hernandijev savjetnik.

9.57 '
Nakon što je dogovor postignut, mjesec ili dva nije bilo komunikacije. U petom mjesecu sam pozvan u Vladu, kod premijera Sanadera. Imao je sastanak prije, čekao sam u predvorju možda 10-20 minuta, da bi s tog sastanka izašli i pozdravili se sa mnom Zsolt Hernadi i Jozo Petrović. Izmijenili smo nekoliko rečenica, ušao sam kod tajnice i u ured premijera Sanadera. Kako sam ulazeći vidio Hernadija, bila mi je to asocijacija da mu kažem kako se po predmetnom dogovoru nije ništa dogodilo, dakle da sve stoji.

On je tada žurno uzeo mobitel, nazvao Jozu Petrovića i rekao mu da se vrate natrag. Mene je zamolio da odem u drugu sobu, preko puta njegove i da sačekam. Ja sam nekoliko minuta čekao u toj sobi i onda sam se vratio, tajnica me pozvala. Kad sam ušao u Sanaderov ured, Zsolt je rekao da će sve biti u redu i da će transakcija biti izvršena u dva puta jer se radi o većoj transakciji, te da će se to vrlo brzo dogoditi. Prva polovica trebala je biti isplaćena odmah, a drugi iznos od pet milijuna krajem godine', kazao je Ježić.

9.52
Nakon što sam proslijedio ove podatke, Hurlimana je kontaktirao Imro Fazekaš. Temeljem toga sam zaključio da je Sanader sve informacije proslijedio Zsoltu Hernadiju. Ježić tvrdi da se Fazekaš predstavio Hurlimanu kao predstavnik MOL-a te da Fazekaša nikad nije osobno vidio niti s njim kontaktirao.

9.48
Ježić kaže kada je dobio povratnu informaciju od Stefana Hurlimana, direktora Xenoplasta, švicarske tvrtke u kojoj je manjinski dioničar, da se transakcija može obaviti o tome je obavijestio Sanadera

9.38
Na pitanje je li organizirao primitak kakvog novčanog iznosa za Sanadera, Ježić kaže: 'Krajem 2008. na jednom od sastanaka u Sanaderovom uredu, on je postavio pitanje je li moguće organizirati primitak kakvog većeg iznosa novca iz inozemstva kojeg bi on trebao dobiti. Pitao me je li moguće organizirati primitak 10 milijuna eura koje je trebao dobiti od MOL-a. Odgovorio sam da vjerujem da to ne bi trebao biti nikakav problem, ali i dodao da bi naknada za troškove tog transfera mogla iznositi i do 20 posto. Taj njegov zahtjev je izgledao kao da je dosta žurno, kao da to sve treba brzo organizirati. Kada sam mu rekao da bi troškovi transakcije mogli iznositi i do 20 posto iznosa, rekao: 'Nećeš valjda meni to naplatiti?'.

9.34
Na pitanje da opiše svoj odnos sa Sanaderom, Ježić je odgovorio: 'Upoznao sam ga krajem 2001. godine kroz rad u stranci. Nastavili smo druženja i kontakte, te sam se osobno dosta aktivno angažirao u stranačkim aktivnostima tijekom 2002. i 2003. Nakon toga su nam kontakti postali nešto intenzivniji, družili smo se u stranci i često u Vladi RH, a krajem 2007. i 2008. ti su se kontakti intenzivirali tako da sam pored ovih formalnih susreta i sastanaka češće imao i neformalne. Počeo sam dolaziti u njegovu kuću i imali smo dosta dobar odnos.

9.30 Počelo svjedočenje Roberta Ježića.