OILPRICE.COM

'Ina je kolateralna žrtva crnog fonda HDZ-a'

13.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Tužno je reći da ponekad i borci za zaštitu okoliša, osobito oni na vlasti, i još ako su povezani s energetskim pitanjima, mogu postati lak plijen za primanje mita. Takav slučaj se sada provlači kroz hrvatske sudove, a tiče se pronevjere i korupcije na visokoj razini, piše o slučaju Fimi media Oilprice.com, vodeća internetska stranica koja se bavi izvorima energije, a u čijem fokusu su nafta, plin, alternativna energija i geopolitika, aludirajući pritom na bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea

John Daly, glavni analitičar Oilprice.com, piše kako je ova priča započela još u studenome 2010, kada je tadašnji šef policije u Hrvatskoj Oliver Grbić iznenadio javnost objavom da su četiri osobe uhićene zbog sumnje u zloporabu ovlasti i pronevjeru 4,56 milijuna dolara koje su uzele od Hrvatskih autocesta (HAC ). Grbić je rekao da je istraga u nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), zbog čega nije mogao otkriti imena uhićenih osumnjičenika.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši dužnosnici HAC-a Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar, uz bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te bivšeg direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka, službeno su optuženi za umiješanost u korupciju. Slučaj je nazvan Fimi media, a dobio je ime po tvrtki čija je vlasnica Nevenka Jurak optužena u prosincu prošle godine s dvojicom svojih suradnika od strane USKOK-a koji na 60.000 stranica dokumenta optužuje stranku HDZ, njenog bivšeg predsjednika i bivšeg premijera Ivu Sanadera i druge za nezakonito preusmjeravanje 8,1 milijun dolara iz državnih tvrtki i institucija u crni fond stranke u razdoblju od kraja 2003. godine do srpnja 2009, piše Oilprice.com.

Oilprice.com se posebno osvrnuo na slučaj Vinka Mladinea i navodi kako ga se tereti za uspostavu ilegalnih poslova s Fimi mediom od travnja 2008. do kraja 2009. i kršenje Zakona o javnoj nabavi, te da je bio svjestan, baš kao i HAC-ovi rukovoditelji, da je novac bio namijenjen za punjenje HDZ-ovog crnog fonda. Mladineo je, piše Oilprice.com, navodno potpisao tri ugovora s Fimi mediom za promidžbene aktivnosti, uključujući i izradu video spotova i reklama za Dan planeta Zemlje bez javnog natječaja, te da je na taj način prevario Fond za oko 298.500 dolara.


Svrha Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je utemeljen 2003. je 'financiranje pripreme, razvoja i provedbe programa, projekata i sličnih aktivnosti u području zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije', navodi Oilprice.com.

Kao potencijalnu kolateralnu žrtvu korupcije Oilprice.com spominje Industriju nafte (Ina). Hrvatska Vlada posjeduje 44,84 posto tvrtke, a sa svojim prihodom iz 2010. od 4,28 milijardi dolara, Ina je najveća hrvatska tvrtka, koja je nedvojbeno skrenula pozornost HDZ-ovih dužnosnika koji su tražili sredstva za svoj fond, smatraju u Oilprice.com.