HUMANITARNA AKCIJA PALČIĆI

Ina donirala 50 tisuća eura vrijedne aparate Rebru

30.05.2012 u 18:21

Bionic
Reading

Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro) bogatiji je za dva aparata vrijedna više od 350 tisuća kuna, a oba su završila na Zavodu za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju. Vrlo vrijednu opremu, koja će, prema riječima doktora s pedijatrijske klinike, spasiti čak 10 do 15 djece u idućih godinu dana, donirala je INA kroz projekt velike humanitarne akcije Palčić gore koju su organizirali roditelji okupljeni u Klub roditelja nedonoščadi Palčići

Ovo je druga donacija u sklopu humanitarke koja je također i pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a prva je bila za Opću bolnicu u Dubrovniku, dok treća slijedi već 5. lipnja za bolnicu u Vukovaru.

Darovani aparati od presudnog su značaja kod novorođenčadi koja su pretrpjela oštećenje mozga uslijed manjka kisika, a do sada je scenarij za oko dvoje do troje djece na tisuću, koja bi pretrpjela ovakvu nevolju, bio prilično loš – od tvrdokorne epilepsije, sljepoće, gluhoće, cerebralne paralize pa do visoke stope smrtnih ishoda. Visoko predsjednikovo pokroviteljstvo, očito je urodilo plodom, pa se humanitarki pridružila i velika INA.

'Svjesni smo da ste bogati i zato nismo iznenađeni da ste se odazvali ovoj akciji', kroz šalu se Predstojnik klinike za pedijatriju Ivan Malčić obratio Tomislavu Thüru, izvršnom direktoru za Korporativne poslove Ine, ali mu se i zahvalio na ovoj hvalevrijednoj, ali i velikog novca vrijednoj donaciji.

'Sve češće susrećemo ovakve akcije,, ali one su najnormalnija stvar i u najbogatijim zemljama Europe i svijeta, pa nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj. Ono što mi kao liječnici želimo, i ono što sami, financirani od države, možemo kupiti, uvijek je u raskoraku s mogućnostima i voljeli bismo vidjeti čak i svojevrsno natjecanje u donacijama od ovakvih gospodarskih subjekata kao što je INA', rekao je dobro raspoloženi Malčić.

'Prvi kontakti koje smo ostvarili bili su s doktorom Borisom Filipovićem-Grčićem i njegov entuzijazam, priznajem, zarazan kakav jest, prešao je i na nas te smo bez puno dvoumljenja odlučili sudjelovati u ovoj akciji koja spašava živote. Kao tvrtka koja je u mogućnosti i poziciji učiniti nešto plemenito, ali ujedno i korisno za Hrvatsku, osjećamo obavezu sudjelovati. Ovo nije prva donacija Ine, a sigurno neće biti posljednja', izjavio je predstavnik Ine Tomislav Thür.

Nakon obraćanja okupljenima, predsjednici Kluba roditelja nedonoščadi Palčići Željki Vučko potpisom je predao uređaje TecoTherm Neo i ICU Brain Monitor Nicolet One koji ostaju na Rebru kao veliko olakšanje roditeljima i djeci koje snađe problem oštećenja mozga pri rođenju.

Akciju prati i Grad Zagreb, a po njezinom završetku, 17. studenog, organizirat će veliki humanitarni koncert kojim se nadaju zaokružiti humanitarku i nabaviti sve aparate koji su na popisu Kluba roditelja Palčići, a koji su neophodni za sve potrebe nedonoščadi. Željka Vučko zaključila je konferenciju riječima zahvale svim prošlim sadašnjim i budućim donatorima, izjavivši da se nada da akcija, iako je određen datum do kojega će trajati, neće završiti prije nego se prikupe sredstva za nabavku svih planiranih aparata.