transportne podloge

Imunološki zavod uključen u testiranja, a da nije faktički ugašen mogao je učiniti puno više

27.03.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Hrvatski Imunološki zavod u Zagrebu danas je aktivno uključen u testiranja na koronavirus, ali bi po riječima ravnatelja te ustanove mogao učiniti puno više da prestankom rada prije sedam godina nije ostao bez najvećeg dijela svoje proizvodnje

Zavod, napominje ravnatelj Vedran Čardžić, u suradnji s HZJZ-om proizvodi transportne podloge i briseve, što bi trebalo omogućiti da ambulante širom zemlje mogu brže rješavati potencijalna žarišta zaraze.

Da je situacija poput one od prije sedam godina, mogao bi osigurati i proizvodnju imunobioloških lijekova te lijekova i cjepiva protiv zaraznih bolesti, što je činio od utemeljenja 1893.

No, Imunološki zavod danas nije u funkciji već je zanemaren, a da je drugačije, danas bi se intenzivno bavio istraživanjem potencijalnih novih cjepiva ili lijeka protiv koronavirusa, zaključio je ravnatelj.

Pojašnjava da ta javna ustanova ne radi kao prije zbog gubitka proizvodnih dozvola za određene proizvodnje iz 2013. godine.

Ravnatelj navodi da Zavod s ciljem obnove proizvodnje i revitalizacije poslovanja poduzima aktivnosti koje su pretpostavka za revitalizaciju poslovanja u vidu rekonstrukcije proizvodnih prostora za pripremu proizvodnje i kontrolu kvalitete virusnih cjepiva.

Imunološki zavod stradao je i u nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb. Prostori zgrade u Rockfellerovoj koji su od ranije neadekvatni za nastavak proizvodnje, sad su dodatno stradali tako da treba procijeniti novonastalu štetu te potom sve reorganizirati s obzirom na novonastale uvjete.

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, mnogi su se prisjetili nekadašnjeg značaja Imunološkog zavoda i njegovih mogućnosti koje bi zdravstvenim djelatnicima i zaraženima koronavirusom danas itekako koristile. Ipak, ostaje nada da će ova situacija s pandemijom novoga virusa promijeniti još nepoznatu konačnu sudbinu Imunološkog zavoda na dobrobit medicine i pacijenata, zaključio je ravnatelj.