SREĆKO SLADOLJEV OPTUŽUJE

'Imunološki zavod bio je namješten Domagoju Miloševiću'

14.05.2011 u 20:40

Bionic
Reading

Kako ministar zdravstva Darko Milinović kaže, tako se radi u Imunološkom zavodu, ali kod cjepiva za svinjsku gripu on je postupio kao i Svjetska zdravstvena oganizacija, premda je mogao malo bolje razmisliti o svemu, kazao je Srećko Sladoljev, suspendirani voditelj Odsjeka za interferon Imunološkog zavoda, gostujući u Intervjuu tjedna Radija 101, a tom je prilikom podsjetio i na optužbe da je Imunološki zavod bio namješten potpredsjedniku Vlade Domagoju Miloševiću

Sladoljev, podsjetimo, čeka povratak na posao te naknadu nakon što je dobio sudski spor protiv Zavoda koji ga je tužio za odavanje službene tajne nakon što je u javnost iznio podatak da je Imunološki zavod naručio neregistrirano cjepivo protiv gripe u vrijednosti od 330 milijuna kuna.

'Odluka je prvostupanjska, dakle, nepravomoćna, a Zavod se žalio na nju, kazao je Sladoljev, demantirajući navode ravnatelja Zavoda Darka Dvornika (bivši smijenjeni član Uprave HEP-a zadužen za financije – op.a.) da mu je nudio povratak na posao, što je on odbio. To je glupost, mene sprečava nezakonita suspenzija i ako nju povuku, onda se mogu vratiti na posao, a Dvornik je stavio žalbu i ja sad čekam drugostupanjsku odluku', kazao je Sladoljev.

'Ministarstvo zdravstva ne smije upravljati Imunološkim zavodom'

Svojedobno je pod pritiskom javnosti resorni ministar Darko Milinović najavio da će inzistirati kod tadašnje ravnateljice Zavoda Tatjane Sindik Milošević da Sladoljeva vrati na posao, a čak je kazao da bi joj, da može, sam naredio da ga vrati na posao, ali ne može jer Ministarstvo zdravstva nema upravljačka prava nad Zavodom.

Dvije godine kasnije Sladoljev kaže da je to njemu sramotno, jer je ministar mimo pravosuđa htio određivati što je istina, a neće on to činiti jer to radi sud i sud je odlučio. Što se pak tiče upravljanja, Sladoljev je u Intervjuu tjedna Stojedinice podsjetio da je Imunološki zavod u državnom vlasništvu, a ističe da sve upravljačke ingerencije nad Zavodom ima Ministarstvo zdravstva, a ne bi tako trebalo biti. Ono što kaže ministar, tako se radi u Zavodu, kazao je Sladoljev, ali ističe i da je Milinović kod cjepiva za svinjsku gripu postupio kao Svjetska zdravstvena oganizacija, no mogao je malo bolje razmisliti o svemu jer je imao informacije.

'Je li odluka o povratku na posao donesena zbog EU?'

Samu presudu nije htio pretjerano komentirati, ogradivši se time što je još uvijek nepravomoćna, no naglasio je da mu je prvenstveni osjećaj ponos na hrvatsko pravosuđe, premda mu se čini da je takva odluka koincidirala s poslom oko Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) kako bi se pred Europskom unijom moglo pohvaliti odlukom oko tako važnog slučaja.

Inače, prvostupanjska je presuda donesena 5. travnja 2011., kazao je Sladoljev, dodavši da je on za nju saznao prije desetak dana i nije htio izlaziti s njom u javnost te tvrdi da ne zna kako se ipak saznalo za presudu, naglasivši da bi bio miran da je odluka bila i drugačija jer zna što je istina, no ipak sada treba pričekati i drugostupanjsku odluku.

Izričito je naglasio da nikada nije postavio zahtjev za nematerijalnu štetu, iako se u javnosti moglo čuti drugačije, a za što tvrdi da je manipulacija kojom se željelo utjecati na radnike u Zavodu. Sladoljev je kazao da je samo ostavio otvorenu mogućnost za podnoženje tog zahtjeva, iako sumnja da bi bio presuđen, ali ako bi se to jednom dogodilo, namjera mu je taj novac staviti na poseban račun za pomoć radnicima Zavoda koji su u lošoj situaciji, ili nekim drugim radnicima koji su u takvom položaju zbog kradljivih uprava Zavoda.

Imunološki je zavod u teškoj situaciji jer Novartis od njega potražuje 20 milijuna kuna uslijed otkazivanja naručenog cjepiva, budući da je Zavod kao Novartisov distributer za regiju bio zadužen za opskrbu cjepivom i u Srbiji, koja cjepivo nije htjela platiti, podsjetio je Sladoljev. Gdje je danas cjepivo, ne zna, ali pretpostavlja da je najvjerojatnije spaljeno, no točne bi informacije oko toga koliko ga je utrošeno, kao i što je s novcem, trebao znati HZZO, poručio je Sladoljev.

'Zavod je namještan Vladinom potpredsjedniku Miloševiću'

Što se pak tiče bivše ravnateljice Tatjane Sindik Milošević, Sladoljev je kazao da je ona 'otišla' zbog puno stvari, ali da je među interesantnima to da je podnijela ostavku tek onda kad je isplatila milijunske provizije, da bi potom krenula graditi tvornicu u Brezju s kojom se ne događa ništa.

Tko su tajni Miloševićevi partneri?

Opisujući vlasničku strukturu tvrtke iVaccine u tekstu u Poslovnom dnevniku od 26. listopada 2010., Milošević je ustvrdio da su tvrtku osnovala tri partnera: on, Miljenko Rebić, jedan od najvećih malih dioničara Imunološkog zavoda te tvrtka iVaccine Technologies Associates (VTA) iz američkog Miamia, koja je bila zadužena za pronalaženje investitora.

No njihova imena ni tada nije htio otkriti, pravdajući se ugovornim obvezama i dodajući tek da je riječ o izuzetno moćnim kompanijama koje se bave distribucijom lijekova.

Sladoljev je u Intervjuu tjedna Radija 101 ponovio i svoje sumnje koje je, kako sam kaže, stekao na temelju pisanja medija, da je Imunološki zavod bio namještan potpredsjedniku Vlade zaduženom za investicije Domagoju Ivanu Miloševiću. Naime, podsjetio je da je tvrtka iVaccine, čiji je tadašnji direktor bio Milošević, sudjelovala 2009. godine na natječaju za dokapitalizaciju Imunološkog zavoda kao glavni ponuđač.

Ta Miloševićeva tvrtka, međutim, bila je osnovana samo dva tjedna nakon što je u jednom britanskom glasilu objavljen natječaj o dokapitalizaciji Zavoda, kazao je Sladoljev, o čemu su pisali i mediji, te upozorio na rodbinske veze u cijeloj priči. Naime, potpredsjednik Vlade Milošević nećak je supruga bivše ravnateljice Zavoda Milošević, koja je, pak, sestrična bivše ministrice bez portfelja, a sadašnje HDZ-ove saborske zastupnice Biance Matković.

Podsjetio je i da se ponuda tvrtke iVaccine sve do otvaranja ponuda skrivala iza ponude odvjetničkog ureda Uskoković i partneri, inače poznatog kroz obavljanje sumnjivih transakcija u Podravci i FIMI. No s obzirom na to da Milošević ni onda nije htio otkriti tko su američki partneri Ivaccine i otkud uopće novac, ponuda nije prihvaćena i dokapitalizacija Imunološkog zavoda je odgođena, kazao je Sladoljev.