GUIDO WESTERWELLE

'Imidž Njemačke je ugrožen'

04.09.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u utorak je u intervjuu za list Frankfurter Rundschau izjavio kako smatra da je imidž Njemačke ugrožen zbog vrlo kritičkih njemačkih stajališta prema krizi u Grčkoj i u eurozoni

'Mi Nijemci moramo obratiti pozornost na to da svojim izjavama, motiviranim političkim taktikama trajno ne pogoršamo svoj imidž u Europi i u svijetu. Rasprave u kojima se često zauzimaju nepopularna stajališta ne ostaju unutar granica zemlje, nego ih prelaze', rekao je Westerwelle.

Podsjetivši na nedavno putovanje u Aziju i posjet Kuvajtu, Westerwelle je kazao kako neke izjave Nijemaca potiču sumnje određenih političkih krugova u inozemstvu, kada je riječ o stvarnome angažmanu Njemačke u spašavanju eura i eurozone. Westerwelle smatra da takve izjave pokazuju kako Nijemcima 'nedostaje poštovanje prema drugim europskim zemljama'.

Njemačka je zauzela vrlo čvrstu poziciju u upravljanju krizom, osobito prema Grčkoj, zemlji koja se nalazi u golemim novčanim problemima. Kritičari i oni koji se ne slažu sa stajalištem kancelarke Angele Merkel, takav su stav u više navrata ocijenili beskompromisnim.