ZAKULISNE IGRE U ZG SDP-u

Imenovanje direktora bez javnog natječaja

13.04.2010 u 20:12

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović upregao se u unutarstranačke SDP-ove izbore, kako bi Ivo Jelušić, favorit Zorana Milanovića, 23. svibnja postao novi šef socijaldemokrata u Zagrebu

Tako je mjesto direktora Gradske plinare već je rezervirano za predsjednika SDP-ovog ogranka Stenjevec Marija Jelića, a ovaj bi zauzvrat u svojoj stranačkoj ćeliji, koja broji 240 članova, trebao agitirati da se koncem svibnja glasa baš za Jelušića, piše Novi list

Privremena rješenja

Miran Martinac, zamjenik predsjednika Skupštine Holdinga, je rekao za zagrebancija.com da Čovićima ovlasti imenovati predsjednike podružnica, no da je to suprotnopreporukama koje su donijeli. 'Skupština Holdinga je na posljednjojsjednici zaključila da se raspiše javni natječaj za mjesta direktorasvih podružnica - kazao je Martinac. Napomenuo je kako se nada da je to Čovićnapravo samo kao privremeno rješenje dok se ne održi sljedeća sjednicaSkupštine koja je planirana za kraj sljedećeg tjedna. Na njoj bi setrebalo imenovati preostale članove Uprave Holdinga i raspisati javninatječaj za mjesta direktora podružnica.

Trgovina sinekurama, ništa novo ni neubičajeno pod domaćim političkim nebom, u priličnom je nesuglasju s najavama iz Holdinga da će se svi direktori podružnica komunalnog diva birati na javnom natječaju, umjesto po ključu stranačke podobnosti.

Iako se spekuliralo da će Jelić već ovih dana preuzeti šefovanje Plinarom, tamo je u ponedjeljak postavljen stanoviti Bruno Lacković.

– Ne radi se o imenovanju nego o privremenom rješenju, jer je bivšem direktoru Vladimiru Tomičiću istekao ugovor, kazao je glasnogovornik Holdinga Dušan Viro.

Ono što nije kazao, međutim, mnogo je znakovitije. Holding, naime, kod svih novih imenovanja na šefovske pozicije šalje obavijest medijima, no ovom prilikom to nije učinjeno. Iz Holdinga su, štoviše, prvotno simulirali čuđenje, da bi tek na inzistiranje nekolicine medija potvrdili da je novih imenovanja ipak bilo.

Tako je Vladimir Tomičić, bivši šef Plinare, prebačen u Holdingovu podružnicu 'Vladimir Nazor' i radit će za istu plaću od cca 17 tisuća kuna. Viro uvjerava da će se javni natječaji provesti za baš svaku podružnicu, što bi za podobne i unaprijed dogovorene kadrove trebala biti samo formalna stepenica.

Premda je do SDP-ovih izbora gotovo mjesec i pol dana, u trgovačke se pregovore već naveliko krenulo. Tako, primjerice, SDP-ovci sa dna stranačke hijerarhije već sondiraju tko ima najviše šansi za šefovanje Zagrebom i u zamjenu za glas, 'grebu' se za promaknuća. U SDP-u su kazali kako kod unutarstranačkih izbora ne bi smjelo biti udaraca ispod pojasa, no kad su u pitanju zakulisne igre– igra se već naveliko.

Kao znakoviti primjer ambicioznog člana da se navesti stanovita SDP-ovka kojoj je već zajamčeno mjesto ravnateljice osnovne škole: naravno, ako njen kandidat pobijedi koncem svibnja.