JESTE LI ZNALI?

Imate pravo na besplatnu pravnu pomoć!

26.07.2010 u 13:48

Bionic
Reading

Prije godinu i pol dana, u Hrvatskoj se počeo primjenjivati Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Provedena je i medijska kampanja, ali čini se da su rijetki građani svjesni toga prava koje se zatim teško ostvaruje, jer je postupak previše kompliciran - tvrde u Koaliciji za promociju i zaštitu ljudskih prava

Primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za građane koji zbog materijalnih i socijalnih uvjeta nisu u stanju sami platiti odvjetnika u sudskim i upravnim postupcima, započela je u veljači 2009. u procesu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Prema službenim podacima Ministarstva pravosuđa, do 1. travnja 2009. zaprimljeno je 4.545 zahtjeva za odobravanje korištenja besplatne pravne pomoći, a odobreno je 3.182 zahtjeva.

Kako do besplatne pravne pomoći?

Kako građani mogu ostvariti besplatnu pravnu pomoć upitali smo novog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića:

'Besplatnu pravnu pomoć imate u županijskim uredima koje provode cijeli postupak. Tamo treba doći onaj tko smatra da ispunjava uvjete i tamo će dobiti obrazac koji treba ispuniti, dati podatke o svojoj imovini i objasniti za koju svrhu mu je potreba ova pomoć. Taj zahtjev zatim obrađuje nadležni državni ured i donosi rješenje', objasnio je ministar Bošnjaković.

Neki od problema koje će na današnjoj Međunarodnoj konferenciji pokušati raspraviti vodeći ljudi u sustavu borbe za ljudska prava su:

- nedovoljna informiranost građana o postojanju Zakona i mogućnostima koje pruža,
- kompleksnost prethodnog obrasca zahtjeva
- nedovoljna dostupnost zahtjeva za odobravanje korištenja besplatne pravne pomoći...

'SUSTAV JE BIROKRATSKI I PREKOMPLICIRAN'

Predsjednica Skupštine Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava Ljiljana Božić-Krstanović upozorila je na to kako je cijeli sustav 'iznimno birokratski i kompliciran za korisnike kojima je namijenjen'.

'Dakle, građani koji zaista imaju slabo imovinsko stanje, već na prvom koraku kod podnošenja zahtjeva za pravnom pomoći imaju problem, jer je taj zahtjev do te mjere kompliciran da ljudima treba pomoć da ih popune', rekla je Božić-Krstanović i dodala da pravila i uvjeti za dobivanje besplatne pravne pomoći nisu usuglašeni s ekonomskom situacijom u Hrvatskoj.

'Sustav ne smije biti toliko birokratski i treba donijeti svrhu - ostvariti svim građanima jednak pristup sudu i upravnim tijelima kao što su socijalna skrb, mirovinsko osiguranje, uredi za obnovu...', kaže Božić-Krstanović.

KOLIKO JE NOVCA ZAPRAVO OTIŠLO NA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ?

Istaknula je još jedan problem i indirektno optužila Ministarstvo pravosuđa da laže. Naime, u izvješću za provedbu Zakona prošle godine, Ministarstvo je iznijelo podatke prema kojima su za projekte besplatne pravne pomoći dali 2,10 milijuna kuna uz dodatnih 200 tisuća kuna u listopadu, ali Božić-Krstanović kaže da to 'ne odgovara istini'.

Gdje je Zrinka Vrabec Mojzeš?

Na međunarodne konferencije poput ove o besplatnoj pravnoj pomoći u hotelu International često dođu i predstavnici Ureda predsjednika RH. Danas je to trebala biti savjetnica Ive Josipovića Zrinka Vrabec Mojzeš, ali se nije pojavila, očito bez opravdanja, jer su je organizatori tražili po publici kada je došao red na nju da održi govor.

Novi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da nema tako puno problema u implementaciji Zakona, ali da njezine kritike 'ukazuju na određene probleme raspodjele novca i složenosti cijele procedure'. Bošnjaković smatra da su ti problemi povezani s činjenicom da je Zakon na snazi tek nešto više od godinu dana.

'Imali smo 6.000 zahtjeva i mislim da sustav funkcionira, a naravno da prostora za napredak ima i zato ova konferencija to treba popraviti', rekao je Bošnjaković i dodao da će Ministarstvo, ako je potrebno, još jednom promijeniti obrazac zahtjeva za ostvarivanje pravne pomoći ako je on prekompliciran.