KARAMARKO ODGOVARA:

'Imam pravo kritizirati DORH'

09.07.2010 u 19:20

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odbacio je tvrdnje SDP-ovog dužnosnika Ranka Ostojića kako je njegova izjava, kojom izražava sumnju u objektivnost koprivničkog Državnog odvjetništva koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, udar na pravosudnu vlast i politizacija policije

'Sada kada je taj postupak završen, iz opravdanih razloga, želim potaknuti mehanizme kontrole unutar samog Državnog odvjetništva kako bi se utvrdilo je li donesena odluka o odbacivanju kaznene prijave utemeljena i nepristrana. Taj svoj stav iznio sam glavnom državnom odvjetniku i ne vidim razloga zašto bih ja bio lišen prava koje proizlazi iz članka 5. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem svatko ima pravo staviti predstavku i pritužbu na rad Državnog odvjetništva', navodi Karamarko u večerašnjem priopćenju kojim reagira na današnju Ostojićevu izjavu

'U vezi reakcije gospodina Ranka Ostojića, člana predsjedništva SDP-a, na moju izjavu u slučaju odbačaja kaznene prijave podnesene zbog prodaje Podravkinog odmarališta u Pirovcu, odbacujem tvrdnje kako je moja izjava udar na pravosudnu vlast te kako predstavlja politizaciju policije jer da ministar ni na koji način nema pravo govoriti o bilo kojem konkretnom predmetu, a posebice onom koje je nadležno pravosudno tijelo odbacilo.

Naime, moja izjava nije udar na pravosudnu vlast već izraz nezadovoljstva u trenutku kada je određeni postupak pred Državnim odvjetništvom kao tijelom kaznenog progona završen donošenjem rješenja o odbačaju kaznene prijave. Dakle, u konkretnom slučaju, niti u fazi kriminalističkog istraživanja, a niti u fazi donošenja državno-odvjetničke odluke, ni na koji način nisam utjecao na postupak', kaže se u priopćenju.

'Nažalost, ovaj slučaj od samog početka ima političku dimenziju i veliki publicitet kroz koji je izneseno niz objeda i neargumentiranih kritika na rad policije. Upravo iz tog razloga i moja reakcija je, između ostalog, javno izrečena jer se osjećam pozvanim reagirati na javne optužbe upućene policiji za čiji rad u konačnici nosim političku odgovornost. Slučaj prodaje odmarališta Pirovac, kao i brojni drugi slučajevi u kojima smo razriješili niz korupcijskih afera, pokazuje kako smo se konačno uspjeli othrvati utjecaju politike i rad policije temeljiti isključivo na zakonu', ističe Karamarko i dodaje kako, što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova, drži raspravu o tom slučaju završenom.