PREDSJEDNIK OKRENUO PLOČU

'Imam povjerenja u Karamarka'

10.12.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović danas u Osijeku izjavio je da bijeg Ive Sanadera predstavlja povod da se unaprijedi sustav te da je telefonski razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom. 'Nije cilj da se ministar i ja svađamo. Imam u ministra povjerenja. Nadam se da ćemo iz ovoga izvući pouke kako bismo unaprijedili sustav', rekao je Josipović nakon što je održao govor na osječkom Pravnom fakultetu povodom 35. obljetnice osnivanja te visokoškolske ustanove

Područje kojem treba poboljšanje, kao primjer, naveo je skidanje zastupničkog imuniteta, za što je procedura sada nejasna. Josipović je izjavio i da se povodom raspisivanja međunarodne tjeralice za bivšim premijerom Ivom Sanaderom ne može

govoriti o izvanrednom stanju u zemlji. Rekao je da takvi 'događaji koji se nižu jedan za drugim dokazuju da Hrvatska ima i gospodarske i velike moralne probleme s kojima se mora nositi' te da u tome pravna struka ima veliku ulogu.

Pravni fakultet u Osijeku osnovan je 1975. godine, na današnji Dan ljudskih prava, a dosad je ovdje diplomiralo više od tri tisuće pravnika, istaknuto je na današnjoj svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća. Dekan Igor Bojanić iskoristio je prisutnost državnih dužnosnika i naglasio da su osječke profesore neugodno iznenadili prijedlozi zakona iz područja visokog školstva. 'Ne smije se dopustiti ugrožavanje autonomije sveučilišta i njihovih sastavnica', rekao je Bojanić.

Nakon toga, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ivana Mrkonjić rekla je da je to ministarstvo ustrajno u namjeri da modernizira visoko školstvo, ustvrdivši da će se 'promijeniti ustrojstvo sveučilišta'. 'Želimo postići što kvalitetnije ulaganje sredstava koja se sveučilištima osiguravaju iz državnog proračuna i privatnog sektora', obrazložila je Mrkonjić.

Rektorica Gordana Kralik najavila je da strategija razvoja sveučilišta predviđa i gradnju nove zgrade fakulteta u Sveučilišnom kampusu, u kojem je pred završetkom i zgrada Poljoprivrednog fakulteta. Gradonačelnik Krešimir Bubalo na to je dodao da će Grad Osijek biti spreman pomoći u ostvarenju te strategije i daljnjoj gradnji kampusa smještenog na području nekadašnjeg kasarne Hrvatske vojske.

Župan Vladimir Šišljagić, čelnik HDSSB-a čijeg je saborskog zastupnika Dinka Burića Vladimir Šeks jučer dao stražom izbaciti iz Sabora, istakao je da 'pravna struka mora iskorjeniti korupciju i kriminal koji su narasli u našem društvu'.

Okupljenim profesorima, studentima i političarima obratili su se i Mato Arlović, kao izaslanik predsjednice Ustavnog suda i dekani pravnih fakulteta u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Svečanoj sjednici prisustvovao je i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ali nije održao govor.