SUHE SLAVINE U BATINI

Imaju vodovod, a nemaju vodu

19.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Lokalna vodovodna mreža u Batini već je izgrađena, ali vode u slavinama nema jer kasne radovi na obližnjim vodocrpilištima Topolje i Prosine. Radovi na vodocrpilištima počeli su u srpnju 2010. godine, nakon što su lokalne općine s Hrvatskim vodama potpisale ugovor o sufinanciranju izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava sjeverne Baranje. Radovi kasne iz nepoznatog razloga, a predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih općina danas će se sastati u vezi s tim

‘I ja sam nezadovoljan. Uskoro počinjemo plaćati prvu ratu kredita što je trebalo osigurati iz naplatne cijene vode, ali naplate nema. Morali smo zato posebnu stavku unijeti u proračun’, zabrinut je Stipan Šašlin, načelnik općine Draž.

Prema najnovije planiranoj dinamici radovi na oba vodocrpilišta završit će do proljeća, kada kreće montiranje postrojenja i probnog rada, tako da bi do kraja godine vodovod konačno trebao proraditi.

Šašlin dodaje da trenutno ne zna ni kolika će biti cijena vode za građane, kojima će vodu isporučivati Baranjski vodovod, poduzeće u 50-postotnom vlasništvu Grada Belog Manastira i po 10-postotnom vlasništvu općina Čeminac, Draž, Popovac, Petlovac i Kneževi Vinogradi.

Načelnici tih općina u srpnju 2008. potpisali su ugovor o podzajmu za sufinanciranje izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava sjeverne Baranje, u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti troškova izgradnje od cca 40 milijuna kuna.

Kreditom Svjetske banke osigurano je 95 posto tog kredita, a otplata treba početi uskoro. Otplatu kredita zajedno će snositi državni proračun, 45 posto, Hrvatske vode s 25 posto i općine sa 30 posto troškova.

Za izvođača je na natječaju Hrvatskih voda izabrana zagrebačka Vodotehnika, a njihovo kašnjenje uznemiruje stanovnike Batine, koji su tportalu pisali da im se vodovod obećava već nekoliko godina.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku